Седмокласниците от Математическата гимназия са постигнали най-високи оценки от изпитите по български език и литература и математика в Пловдивска област. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Те са със среден брой точки 182.  Един ученик е изкарал една пълна шестица на изпита по БЕЛ, и 8 отчетени 100 точки (отличен 6.00) на изпита по математика.

От РУО добавиха, че учениците от Пловдив и региона са постигнали   най-добрите резултати на двата изпита след 7 клас от пет години насам., от пет години насам успехът е най-висок по български език и литература

На второ място са децата от СУ "Свети Патриарх Евтимий", а на трето частното училище в Марково, където в седми клас са само пет деца.

Четвъртото място е за ОУ "Княз Александър I", пети са от училище "Душо Хаджидеков", а на шесто място и ОУ "Райна Княгиня"-Пловдив.

Училище "Дружба" е на седмо място, следва ОУ " Алеко Константинов", на девето място е  ОУ "Кочо Честеменски" и десети СУ "Черноризец Храбър".

Най-лошо са се представили седмокласниците в основно училище "Панайот Волов“-Пловдив, в Асеновград - училище "Никола Вапцаров", където имат само 19 точки.

Предстои подаване на документи за прием след 7 клас в гимназиите. Заявленията ще се подават от 5 до 7 юли за първо класиране, както и на 26 и 27 юли – за трето. 22 училища в Пловдивска област приемат документи, те са обявени на сайта на РУО-Пловдив.