От 8 часа тази сутрин на граничния контролно-пропускателен пункт "Илинден - Екзохи" на българо-гръцката граница се пропускат всички превозни средства, каза за БТА областният управител на Благоевград Николай Шушков. До момента на граничния пункт беше позволено преминаването само на товарни автомобили в интервала от 7 до 23 часа. От днес през него могат да преминават и леки автомобили и автобуси.
   Първоначално обявената дата за отваряне на пункта за всички превозни средства беше 1 юли. Забавянето с едно денонощие е заради осигуряване на допълнителни екипи от гръцка страна, който да обработват документите, необходими при преминаването на границата в условията на епидемията от коронавирус, посочи Шушков.
   От пресцентъра на Главна дирекция "Гранична полиция" потвърдиха за БТА, че от тази сутрин гръцките власти допускат преминаване на територията на южната ни съседка на леки автомобили и автобуси през граничния пункт "Илинден - Екзохи". Българските граждани, който пътуват по този начин, трябва да представят отрицателен ПСР тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, направена преди не по-малко от 14 дни, както и с отрицателен бърз антигенен тест, направен до 48 часа преди влизането в южната ни съседка. Тези изисквания важат и за деца, навършили 12 години, посочиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция".