Избирателната активността в Пловдив към 19, 30 часа  стигна  36, 98%, съобщи председателят на 16-а РИК Спас Шуманов.

Своя вот са дали 111 689 граждани. Шуманов отказа да коментира по-ниската активност, тъй като не било в неговите компетенции. Той добави, че вотът е преминал при добра организация, като проблеми е имало само с 2 развалени машини. Затова в тези секции се е гласувало с хартиени бюлетини. Всички сигнали за нарушения се разглеждат от 16-а РИК. Все още няма отговор от прокуратурата на жалбата от ДПС за оказан натиск от полицията върху техни избиратели.

"По решение на ЦИК ще се броят разписките в 65 секционни комисии", припомни Шуманов.

С бусче пристигнаха в пловдивския панаир хартиените бюлетини, с които са гласували в ареста и затвора. 87 осъдени са упражнили правото си на вот в тъмницата под тепетата.

Двайсет минути след бюлетините от местата за лишаване от свобода дойдоха разписките от 17 секции от районите "Северен", "Източен" и "Тракия".

Членовете на СИК-овете бяха докарани с автобуси. Маршрутът на членовете на комисиите е първо през 3-а палата, където получават по бутилка минерална вода. После отиват в 7-а палата. Там е ситуирана 16-а РИК. Пред нея има засилено полицейско присъствие, както и линейка, видя репортер на 24plovdiv.bg.

В палатата е пуснат климатик за комфорт, има автомат за кафе и безалкохолно.