Италия стана европейски шампион на футбол, след като победи на финала  Англия след дузпи с 4:3 (1:1 в редовното време) . На стадион „Уембли“ стана голям мач и възпитаниците на Роберто Манчини заслужено вдигнаха трофея.

Домакините поведоха още в 3-ата минута, когато  центриране намери Люк Шоу, който от воле прати топката във вратата на Донарума.

В 35-ата минута Федерико Киеза преодоля няколко противнокови състезатели  и стреля от границата на наказателното поле, но топката прелетя встрани от дясната греда.

В добавеното време на първото полувреме Чиро Имобиле получи добро подаване и насочи топката към вратата, но защитникът на Англия блокира удара в последния момент.

Киеза получи шанс да изравни резултата в 62-ата минута като се промуши през защитата и отправи опасен удар, но Пикфорд внимаваше и спаси.

В 67-ата минута Италия изравни, когато  след разбъркване в наказателното поле Бонучи се добра до топката и не сгреши за 1:1.

До края на редовното време двата отбора не стигнаха до опасни ситуации и мачът премина в продължения.

В 97-ата минута Калвин Филипс пропиля възможност, пращайки отбита топка от границата на наказателното поле встрани от лявата греда.  Голове в продълженията нямаше и се стигна до изпълнение на дузпи. При първата  Доменико Берарди  прати Пикфорд в обратния ъгъл. За Англия изпълни Хари Кейн , като  Донарума улучи  ъгъла, но не успя да спаси. Следващият изпълнител за "скуадра адзура" бе Андреа Белоти, който бе спрян от Пикфорд. Хари Магуайър  пък вкара страхотна дузпа, за да даде преднина на Англия.

Леонардо Бонучи бе безкомпромисен при изпълнението си. Маркъс Рашфорд пък прати топката в страничния стълб. Бернардески прати топката в центъра на вратата. Джейдън Санчо, който влезе в последните минути на двубоя също като Рашфорд, бе отчаян от Донарума. Жоржиньо трябваше да изпълни решаващата дузпа за Италия, но Пикфорд успя да избие. Донарума спаси битата от Букайо Сака  и донеса шампионската титла на своя отбор.