За втори пореден път Мика Зайкова от партия "Има такъв народ" откри първото заседание на Народното събрание.

„За втори път ми се пада честта да като най-възрастен народен представител да открия 46-ото Обикновено Народно събрание. Да, това е привилегия не само на възраст и опит. Това е привилегия, която аз уважавам много и съм щастлива, че съм сред вас”, сподели Зайкова.

Първото, което тя очаква да види от новите депутати, е усмихнати лица и готовност от всеки да сподели своите знания и умения в полза на България.

„Суверенът, нашият народ, ви избра. Аз разчитам на неговата мъдрост. Ето защо искам да ви призова да бъдем добри, усмихнати, конструктивни и да работим за мечтата на този народ. За просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз”, каза още Зайкова.

„Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно. То е повече от едно. Първо - не иска да живее повече така. Иска промяна и това излезе от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат. Народът гласува сериозно доверие, а това е и отговорност. Аз разчитам на разума на колегите, които са били доста пъти тук и познават процедурите и които наистина искат да работят за просперитета на България. Второто важно нещо, което суверенът каза, е, че не дава мнозинство на нито една от партиите. Каза им: „Работете заедно, за да осъществите мечтата на България”. А мечтите трябва да се сбъдват, дами и господа. Третото важно нещо, което народът ви каза, с по-ниската избирателна активност, е: „Да, изборите са демократична процедура. Те се прилагат, но не ги ли прилагаме много често. Хайде, вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа. Наистина ни чака много работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо и това трябва да го знаят всички, но е възможно и това го показаха нашите колеги от правителството, което работи досега”, каза Зайкова.

В изказването си Мика Зайкова засегна и Доклада на ЕК за върховенството на закона. „Там много ясно се каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем”, добави още председателят на НС.

„Казаха ни още важни неща. Не бива да избираме съдии без конкурс и, може би, имаме проблем с ВСС. Нищо, че оставиха под черта Закона „Магнитски”, но това е едно петно за България, което бързо и срочно трябва да изтрием, за да докажем, че сме правова държава и върховенството на закона е над всичко, че искаме да направим България просперираща. Моля ви, имайте го предвид при всяко ваше решение. Разбира се, има да правим много реформи – в образователната система, защото ни трябват не учители, които пишат тройки, вместо двойки, за да си получат заплатите, понеже не е решен правилно въпросът с финансирането в образователната система. По-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37 процента от завършващите средно образование и отиващите във висшето образование са функционално неграмотни. Не мога да се съглася държава, която е била на 5-о място по качество на образованието, сега да има такъв проблем”, допълни още доайенът на Народното събрание.

„Моля ви да не забравяте какво ни е поръчал суверенът, да се стегнем и да започнем да работим, да структурираме Народното събрание, да си изберем правителство. Явно е, че никой няма болшинство, явно е, че правителството може да бъде такова на малцинството. По-важното е какви ще са приоритетите на това правителство и политиките за осъществяването им. Аз разчитам на вашата висока интелигентност. Разчитам, че всичко което знаете и можете, ще го дадете, за да се сбъдне мечтата на България”, обясни още Зайкова.

„Пожелавам успех в новата работа, пожелавам ви мечтата на нашия народ да се сбъдне и да се поздравим съвсем скоро, няма да е утре, съвсем скоро с една просперираща България”, заключи най-възрастният депутат.