Жители на село Червен протестираха днес заради липсата на вода, като блокираха за около десет минути пътя Асеновград- Кърджали. Около 40 недоволни  спряха движението, а шофьорите на автомобилите търпеливо изчакаха акцията да приключи. Участниците в нея  поискаха държавните институции да се намесят за решаването на проблема им.

Те разказаха, че всяка година през лятото са на режим, като им пускат водата по 2-3 часа на денонощие.  Стигало се е обаче и до случаи, когато са нямали вода 2-3 дни. Този проблем е от няколко години и се задълбочава. Хората са категорични, че ако от ВиК не вземат мерки за премахването на водния режим, ще продължат с протестите.

Във връзка с организирания протестен митинг заради водния режим в аеновградското село Червен, община Асеновград информира, че още преди месеци са направени първите стъпки за решаването на проблема. Извършено е пълно обследване на ситуацията в село Червен. Проведени са множество разговори с водоснабдителното дружество ВиК – Пловдив. На 02.01.20 г. общината подписа договор с ВиК – Пловдив за съвместна дейност и към момента общинската администрация има проектна готовност за изпълнение на дренажа и водопровода. Изготвен е и парцеларен план за трасето. Междувременно се разработва и проект на „Санитарно-охранителна зона“ на дренажа, след което същата подлежи на съгласуване с Басейнова дирекция – Пловдив и РИОСВ – Пловдив. След получаване на пълната съгласувана проектна документация, ангажиментът на общината ще е да изгради дренажа и събирателния кладенец, което по предварителни проучвания ще струва 70-80 000 лева, както и да осигури захранване от EVN за помпената станция и да изгради трасето на водопровода с дължина 3344 метра – от дренажа до водоема. Накрая, официално съоръженията ще бъдат въведени в експлоатация.