Любомир Епитропов се класира на 15 място  плуването на 200 в бруст и завърши дебютното си участие на Олимпийските игри в Токия. Българинът, който вчера се класира за полуфиналите с нов национален рекорд от 2:09.68 минути сега плува за 2:10.33 минути.

Полуфиналът на Епитропов беше първи за България в плуването на форум под петте преплетени кръга от Пекин 2008, когато Михаил Александров се нареди 11-и на 100 метра бруст.

Това е и най-големият успех в спортната кариера на възпитаника на Николай Вакареев до момента, а 2021 г. е най-силната година за него. По-рано през сезона той беше полуфиналист и на Европейското първенство в Будапеща.

"Доволен съм много . Можех още повече, но се радвам, че с това време стигнах до полуфинала. За първи път слизаме под 2.10". Не мисля, че някога ще съм напълно доволен, освен ако не е световен рекорд. Всичко бе съсредоточено в подготовката за 200 м, така че съм доволен. Като цяло се насочих изцяло насам, така че очаквах добро представяне. За мен целта за тази Олимпиада е изпълнена. Всяко предно класиране е добре дошло.Благодаря на цялата делегация тук, защото те са единствените, които подкрепят наистина. На всички, които оплюха всички българи на тази Олимпиада, мога да кажа само "Наздраве и лека вечер", заяви Епитропов.

Още трима български плувци ще стартират  в японската столица до края на Игрите. По-късно днес Калоян Левтеров ще участва на 200 метра гръб, а утре Йосиф Миладинов и Антъни Иванов скачат в басейна на 100 метра бътерфлай.