Какво се случи през тези четири дни, че "Демократична България" се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? За нас това е изненадващо и неприемливо. Това посочи в декларация от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, председател на "Има такъв народ", предаде БТА.
Йорданов попита какви игри се играят в 46-ото НС?
Ние отскоро сме в политиката и разбираме, че политиката е мръсна игра, но тя е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора, посочи Йорданов и изтъкна, че от ИТН няма да играят по тези правила.
"Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по-изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко, го правите. Ако продължавате така - това ще се случи и вие ще сте виновни за това", посочи Йорданов.
Декларацията на "Има такъв народ" е в отговор на декларацията на "Демократична България" от вчера, в която ДБ постави условие за подкрепа на бъдещо управление.
От края на миналата седмица, по покана на ИТН, всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ-СДС провеждат консултации за подкрепа на бъдещо управление.
Йорданов припомни, че по време на разговорите с политическото ръководство на ДБ, е било заявено, че от ДБ нямат и няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват бъдещата изпълнителна власт.
"Ние не знаем, какво се е случило през изминалите четири дни, но тази позиция видимо е коренно променена. Г-н Христо Иванов, от трибуната на Народното събрание, си позволи не просто да изяви претенции относно кабинета, а да посочи конкретни личности, които трябва да заемат министерски кресла. Той посочи следните имена и това са министрите от действащия служебен кабинет Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота", обяви Йорданов и попита дали това е така.
Йорданов представи факти от миналото на служебния министър Асен Василев, който също присъства в пленарна зала и изтъкна, че като управител на фирма министър Василев е откраднал интелектуална собственост.
"В Лондон съдебна експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър, лично от г-н Асен Василев", каза Йорданов и допълни, че след излизането на въпросната експертиза адвокатите на г-н Василев са постигнали извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара за открадната интелектуална собственост.
"Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, нещо, което е доказано в лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Ние разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но това са хора, които носят обществена отговорност", отбеляза Йорданов и изтъкна, че от ИТН предпочитат професионалисти, които нямат проблеми със закона.
Йорданов препоръча Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии.