Ансамблите „Тракия“ и „Странджа“ окъпаха в багри и разтърсиха с оригинални и  изключително атрактивни танци, музика, и най-вече с блестящо изпълнение, сцената на Летния театър в общ концерт миналата вечер. Спектакълът „Път през Тракия” е поредната съвместна изява, в която двата професионални ансамбъла зарадваха почитателите на фолклорното изкуство. На 9-ти юли, под ритмите на тракийските танци, артистите изправиха на крака препълнения Летен театър в Бургас.

Доайените на фолклорното изкуство поведоха и своята публика в Пловдив през земите на древна Тракия с помощта на своите танцьори, певци и музиканти в увлекателен, красив и вълнуващ разказ за тази земя, огласена от звънтящи гласове на тракийски невести, тракането от колелетата на шарени каруци, като оживели от най-българските и съкровени родови разкази.

В програмата на концерта бяха представени „Празничен тракийски танц“, „Паликош“, „Тупнато хоро“, „Хасковски сватбени игри“, „Китка пролетни песни, „Ти кога видиш либе“, „На филек“, „Предсватбени настроения“ „Оженили мале“, „Ти ли бе Георги“, „Гергьовден“, „Хоро в ла“, „Разходка“ , „Хей мъри калъм Калино“ и „На сгляда по Димитровден“.

Сред гостите на препълнения Летен театър в Пловдив бяха Диана Саватева, заместник-кмет „Култура, туризъм и спорт“ на община Бургас, Людмила Кутиева - ръководител на Културен център „Морско казино” Бургас, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет Пловдив, Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“, Елена Кантарева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и многобройни почитатели на българското фолклорно изкуство от Пловдив и страната.

Двата ансамбъла, в изключителна симбиоза, доказаха отново заслуженото си място на новатори в музикалните и танцови форми, като в техните изпълнения нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди. Концерт-спектакълът „Път през Тракия” разкри по един блестящ начин огромното фолклорно богатство на България. На финала под бурните аплодисменти на публиката, на сцената заедно с двата ансамбъла се поклониха и художествените ръководители на ансамблите, проф. д-р Даниела Дженева и Марио Егов.

Бяха поднесени кошници с цветя от името на Димитър Николов – кмет на Бургас, Здравко Димитров – кмет на Пловдив, инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет -  Пловдив и  Ангел Стоев – областен управител на област Пловдив.

„Път през Тракия“ се организира с подкрепата на Национален фонд "Култура", програма „Мобилност“.