Пламен Николов е кандидатът на "Има такъв народ" за премиер. Президентът Румен Радев  му връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ИТН разполага със 7 дни, за да събере подкрепата на повече от половината депутати в Народното събрание.

"Очаквам най-скоро вашите предложения за кабинет", заяви държавният глава, връчвайки мандата на Николов.

"Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме редовно правителство и е време българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите", обяви по-рано днес Румен Радев.

От "Има такъв народ" вече показаха, че няма да допуснат директно налагане на кандидатури на квотен принцип и дори да приемат предложение на друга политическа сила, няма да отстъпят от правото си на решаващия финален глас.

 Пламен Николов е депутат от ИТН от Шумен. Той е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Учил е и в Австрия и Сан Франциско. Кариерата му обаче е свързана с бизнеса, работил е с големи клиенти като Амазон, Интерспорт, ЕМАГ и др. Оглавява офиса на американска компания за Европа, Азия и Африка, като отговаря за връзките с над 600 клиенти.