Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив (11-15 август) съвпада напълно по време с най-старото гребно състезания в Англия – легендарната кралска регата „Хенли“.

          По време на това уникално състезание изключително рядко има друго, като обикновено годишният международен календар на гребането се съобразява с датите на провеждане му.

Първият старт на регата Хенли е даден през 1839 година и до днес тя е прекъсвана само по времето на двете световни войни и от пандемията с COVID-19 през 2020 г.

В уникалната регата се участва само със специална покана, а правилата са различни от традиционното гребане. Стартовете са на директни елиминации между две лодки и трасето не е променяно от десетилетия.

В момента директор на регатата е великанът на гребането – петкратният олимпийски шампион сър Стив Редгрейв. Той беше в Пловдив през 2018 и 2019 г. за Световното първенство за мъже и жени и Световната купа като директор на националния отбор на Китай.

Но най-силната връзка между Пловдив, българското гребане и регатата „Хенли“ е една осморка, която през 1978 г. не само получава покана да участва, но печели голямата купа от регатата в конкуренция с други 95 лодки.

Тя е в състав- Георги Петков, Огнян Вишков, Христо Александров, Иван Стефанов, Петър Пацев, Вилхелм Германов, Божидар Рогелов, Йордан Минков и Венцислав Кънчев – рулеви.
    
Купите на победителите през 1978 г. връчва лично дъщерята на кралица Елизабет II и принц Филип – принцеса Ан.