“Дни на музиката в Балабановата къща” - фестивалът, част от Културния календар на Община Пловдив, удостоен с лейбъла “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация, носител на престижните награди “Пловдив”, “Музикален проект на годината”, Златен медал, ще предложи в есенното си издание изключителни музикални събития, включващи солисти на Виенска филхармония, камерен мюзикъл, кралете на диксиленда, млади таланти и много други.

Откриването на XII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” на 16 септември представя знаменитата Йоанна Каменарска - концертмайстор на Хамбургската филхармония в партньорство с изтъкнатата пианистка Надя Димитров. Следва дългоочакваният концерт на Фантазиаланд Дикси Бенд на Римския стадион с участието на едни от най-големите майстори на диксиленда в България, покорили редица европейски сцени, за да достигнем до едно изключително събитие от общонационално значение – гастрола на Солистите на Виенска филхармония Софи Дерво – соло фагот на прочутия оркестър, Матиас Шорн – соло кларинет, Катарина Енгелбрехт – цигулка и изтъкната пианистка Мария Принц.

От няколко години прочутата оперна певица, камерзенгерин Красимира Стоянова, чието име краси афиша на най-престижните оперни и концертни зали в света: Виенската Щаатсопер, Ковънт Гардън – Лондон, Миланската Скала, Метрополитън опера – Ню Йорк, Баварската опера – Мюнхен, Щаатсопер – Берлин, Тетро Лисео – Барселона, Тетро Реал – Мадрид и много други, наред с бляскавата си сценична кариера, разшири параметрите на професионалното си сътрудничество с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти под наслов “Красимира Стоянова представя”, в които в качеството си на педагог тя представя на подиума на фестивала талантливи млади оперни певци. Тази есен на 8 октомври пловдивската публика ще има възможността да се наслади на двама възпитаници от класа на Красимира Стоянова във Виенската консерватория – Каролина Райчик – сопрано и Лео Ким – баритон.

Ярки акценти в програмата са и концертът на елитния Ансамбъл “Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и солист Мирослав Петков – първи тромпетист на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам, както и представянето за първи път на камерен мюзикъл – транскрипция за камерен ансамбъл на прочутия мюзикъл “Моята прекрасна лейди” в изпълнение на квинтет Пилекадоне, носител на награда “Златна лира” за върхови постижения в изпълнителското изкуство, и популярните и много обичани солисти Еделина Кънева – сопран и Марчо Апостолов – тенор. В цикъла “Прочути камеристи” със своето майсторство ще заблести струнният квартет “Филхармоника” в състав Павел Златаров – цигулка, Ана Иванова – цигулка, Милена Златарова – виола и Иван Лалев – виолончело.

Верен на своята мисия да подава ръка на млади пловдивски музиканти, МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” предоставя сцена на прекрасните пианисти Николай Маринов (вече студент в Кралската академия в Лондон), Георги Чиколов и Радослав Чиколов.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата.

Билети в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите. Фестивалът се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, събитията са с контролиран достъп.