Заседание на Общинския оперативен щаб към община Асеновград за превенция и борба с коронавируса се проведе в днешния следобед. Срещата бе водена от кмета на града и председател на щаба доктор Христо Грудев. Един от поводите за провеждане на събирането бе откриването на предстоящата учебна година. В началото на заседанието доктор Грудев припомни, че "зелените коридори" в МБАЛ - Асеновград работят активно и при желание всеки има възможност да се ваксинира срещу коронавирус безплатно. Такива са предвидени за 11.09.21 г. (събота), 19.09.21 г. (неделя), 22.09.21 г. (сряда) и 26.09.21 г. (неделя) – от 08:30 ч. до 12:30 ч.

В рамките на една седмица (от 05.09.21 г. до 09.09.21 г.) само за територията на община Асеновград са регистрирани 84 нови случая на COVID-19. От тях, 21 души са хоспитализирани. Други 63-ма са поставени под домашна изолация. От Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив отчитат повишаване на ежедневните случаи и призовават хората да се ваксинират.

Продължават съвместните проверки по магазини, заведения и други обекти, а там, където не са спазени въведените противоепидемични мерки, се съставят актовете. Инспектират се и училищата в Асеновград. Всички са подготвени за старта на учебната година, разполагат с необходимите консумативи за дезинфекция и почистване. От РУ – Асеновград съобщават, че на 15-ти септември ще има засилено полицейско присъствие. Ръководителите на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков и на „Медицински център I“ доктор Петър Аргиров бележат ръст на хоспитализираните. Отчита се, че от края на август е започнал да се повишава процентът на заболелите от COVID-19, които са приемани в лечебното заведение. Хоспитализирани от началото на септември до днешна дата са 48 пациенти. Шестима от тях са в интензивно отделение. Леглата в COVID-отделението са запълнени и вече се приемат пациенти в I Вътрешно отделение, което е обособено само за хора, диагностицирани с коронавирус.

Учебните заведения на територията на общината са получили тестовете за COVID-19, с които в рамките до 14-ти септември трябва да се тества персоналът. Предвижда се двусменен режим на обучение в СУ "Свети Княз Борис I“ и СУ „Свети Свети Кирил и Методий“, където учениците ще започнат учебната година на две смени, за да не се засичат ученическите потоци. Що се отнася за откриването на учебната година - към момента е планирано, в изпълнение на министерските разпоредби, присъствено и официално да бъде открита тя за I, V и VIII клас.