„Убеден съм, че в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/ ще откриете своя втори дом, а в лицето на вашите преподаватели ще срещнете добри приятели, които ще ви предадат своя богат житейски и професионален опит. Ще ви предоставят сцена, на която вие да развивате таланта си и да показвате своите бъдещи умения“. С тези думи председателят на Пловдивския общинския съвет инж. Александър Държиков приветства днес на Античния театър първокурсниците, ръководството, студентите и гостите на официалното откриване на учебната 2021– 2022 година в АМТИИ. Официалната церемония уважиха кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, зам.-кметовете на „Централен“ Фиданка Кацарова и на „Тракия“ Веселина Стоянова, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и почетният консул на Италия Джузепе Де Франческо, ректорите на УХТ проф. д-р Пламен Моллов, на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева, на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева, директорът на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. д-р инж. Въльо Николов, главният изпълнителен директор на „КЦМ 2000“ Румен Цонев,  председателят на Съвета на настоятелите Светлозар Драгушев, Чангцинг Джанг - председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

От името на ректорите на пловдивските университети проф. д-р Мариана Мурджева пожела на първокурсниците да запазят вярата в АМТИИ, защото е сред най-престижните висши училища в страната, което създава кадри не само за България, но и за света. Първокурсничката в специалност „Народно пеене“ Мария Бакова посочи, че в ръцете на студентите е духовното бъдеще на страната.  „Академията е едно място с много хора, които са готови да ви дадат нещо и моят съвет е да ги намерите и да го вземете“, препоръча Ивайло Маджаров – председател на Студентския съвет на АМТИИ.

„Предишната година доказа, че е възможно за изключително кратко време да мобилизираме силите си и да приспособим учебния процес в условията на несигурност, превърнахме изпитанието във възможност и добавена стойност“, обърна се към над 300-тата присъстващи гости, преподаватели и студенти ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. „Доказателство за това е поредната година на засилен интерес и оспорван прием. През последните месеци АМТИИ открои своята мултижанровост сред широката общественост, показа и доказа, че създава таланти във всички изкуства. Наши студенти и докторанти бяха отличени с първи награди и златни медали за особени заслуги и високо майсторство на редици престижни конкурси в Европа, Азия и Америка. Академията показва творби в постоянно действащи онлайн вернисажи, а годишните изложби на факултет „Изобразителни изкуства“ и сега могат да бъдат видени във Фейсбук страниците на АМТИИ и Старинен Пловдив и в youtube канал Plovdiv Old town след като са се радвали на изключителен интерес в изложбените пространства на знакови галерии в Пловдив. Първокурсници, малките улички в Стария град, които ви водят към нашата Алма Матер са стръмни и не особено гладки, но разкриват божествени гледки, които вдъхновяват артиста и му дават импулс да твори. Академията освен задължение към професионалното ви развитие си поставя и цел да възпита у вас всички онези качества, които отличават хората на изкуството – самостоятелност, борбеност, инициативност и непримиримо търсене на истината. Бъдете смели и отстоявайте тези ценности, въпреки трудностите, а ние ще бъдем до вас“, обърна се към новоприетите студенти проф. Шекерджиева-Новак.

Водещият на церемонията проф. Любомир Караджов, председател на Общото събрание на АМТИИ, подчерта, че Академията е единствената по обхвата на своята мултижанровост, като студентите се обучават в три факултета – „Музикална педагогика“, „Музикален фолклор и хореография“ и „Изобразителни изкуства“.

Отриването на 58-та поредна учебна година в АМТИИ на емблематичния за Пловдив Античен театър завърши със специален концерт на възпитаниците на факултета по „Музикален фолклор и хореография“.

Учебните занятия започват от днес като обучението ще е хибридно – присъствено за индивидуалните занимания в групи до 8 студенти и онлайн за теоретични лекции.