На брифинг днес в сградата на ОДМВР - Пловдив заместник-директорът комисар Васил Костадинов и началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Костадин Костов оповестиха мерките  във връзка с новата учебна 2021/2022 година. От представените данни стана ясно, че за гарантиране сигурността на децата и недопускане на пътни произшествия с тяхно участие са осъществени редица предварителни мероприятия и са планирани бъдещи превантивни дейности. Направени са охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини, както и на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни парапети. На работни срещи с  кметовете на общини, представители на РИО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги частни фирми са обсъдени допълнителни възможности за повишаване на физическата защита, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства.  Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на  малолетни и непълнолетни посетители и продажбата им на алкохол и цигари.  По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.
 

С началото на новата учебна година усилията за предотвратяване на пътни произшествия с участие на деца и младежи се засилват. В периода от септември до октомври е в ход традиционната акция на полицията  „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, при която полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта.  За постигане на максимален превантивен ефект е осигурено ежедневно присъствие на униформени в районите на училищата преди началото и в края на учебните занятия. Сред основните задачи на служителите е да реагират незабавно при забелязване на рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат на безопасно място и им дават указания за правилно поведение. Също така активно ще се намесват и за подпомагане на безопасно пресичане на деца и възрастни хора и извън училищните райони, както и по улиците с интензивно движение. Строг контрол ще се осъществява спрямо водачите на МПС за недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата, като стриктно ще се следи за използване на средства за защита – обезопасителни колани и каски и детски обезопасителни системи.

Дните от 15 до 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност, а Денят на превенцията 21 септември - за Ден без загинали на пътя. В контекста на Дните на безопасността на ROADPOL през тази година на национално ниво те ще преминат под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Според статистика от сектор“Пътна полиция“ – Пловдив, в периода от 01.06. – 31.08.2021 г. на територията на дирекцията са регистрирани 33 пътнотранспортни произшествия с участието на 39 деца. Едно е загинало, а 38 са с различни наранявания. Трима от непълнолетните са участвали в катастрофите като велосипедисти, 8 – като пешеходци, а 26 са били пътници.