Инициативен комитет издига кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат, предаде БНТ.

Церемонията в НДК започна с националния химн на Република България. Водеща е журналистът Ива Дойчинова, а в залата присъстват 188 учредители на Инициативния комитет, сред които редица политици, общественици, представители на културните среди

Ръководещ Учредителното заседание е психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Снощи по БНТ беше излъчен филмът "Равновесие". Смисълът от него е "да си затворим очите" - защо обаче днес да си затваряме очите? За да не видим корупцията, кражбите, шкафчетата с пари, сараите, тези два милиона българи, които не са в България... Хубаво е, че тези, които не си затваряме очите, сме мнозинство, каза актьорът Павел Попандов, който е един от учредителите в Инициативния комитет

Сред останалите съпредседатели на Инициативния комитет са журналистът Анна Заркова и диригентът Йордан Камджалов.

Виждам това, което се случва тук, като една заявка от президентската институция за ново отношение към културата. Няма какво да си затваряме очите, че България е болна, бедна и счупена в много отношения. България не заслужава това. Благодаря ви за огромното доверие, което ми гласувахте и за мен е огромна чест да бъда на тази сцена, заяви Камджалов.

Приех да стана част от инициативата, която предлага Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат в момента, в който получих поканата. Нито секунда не се колебах. Не, че не съм наясно за жестокостта на кампанията, която ни предстои. Не, че не разбирам огромния залог на този президентски избори. Не, че през годините като журналист не съм се отчайвала и не съм си казвала, че проказата в политиката е непобедима. И не защото не съм загубила много от илюзиите си за благородното дело, което би трябвало да бъде политиката. Незабавно приех, защото чувствам и знам - в продължение на 5 години наблюдавам, че г-н Радев и г-жа Йотова не приеха мрачната действителност, която аз с години описвам в статиите и книгите си. Не я приеха - те са различни и предполагам, че много им струва това, каза Анна Заркова.

Когато вдигна юмрук на бунтовния площад президентът Радев, този юмрук беше знак на общност между всички хора, които бяха там, които бяха излезли от подчинението, бяха вдигнали глава и искаха да викнат, че не искат управление от мафиотски тип. Те бяха много различни, тези хора - стари и млади, бедни и богати, работници и земеделци, чиновници и студенти, допълни Заркова.

За мен това е една лична и обществена кауза. Като лекар, бих я нарекла болна ситуация. Изправени сме пред изключителни тежки задачи за решаване и ние трябва да ги решим, защото залогът е нашата Родина, нашата България. След години управление на политическата посредственост, дойде време на политическата грамотност, каза д-р Цветеслава Гълъбова.

Трима депутати от БСП представляват социалистите в комитета, реши Изпълнителното бюро на партията - Кристиан Вигенин, Ирена Атанасова и проф. Радослав Гайдарски.

От днес Централната избирателна комисия ще започне приема на документи за регистрация на инициативните комитети за президентските избори. Крайният срок е 4 октомври. На изборите през 2016 г. участваха 23 кандидатпрезидентски двойки.