Приоритетен проект за Община Пловдив през този програмен период ще бъде да развием градската железница. Повече от всякога Пловдив се нуждае от нея, защото чрез този екологичен транспорт ще свържем всички райони на града с близките населени места и индустриалните зони. Така ще допринесем значително за намаляване на натоварения трафик. Това заяви кметът Здравко Димитров по време на откриването на международната научна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“. Той обясни, че проектът е съвместен с НКЖИ и ще се финансира по линия на ОП „Транспорт“ и други програми на Европейски съюз.

Форумът се организирана от катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и има за цел да насърчи диалога между академичните среди, бизнеса и държавните институции относно предизвикателствата, които създава преходът към зелена икономика.

„В плана за интегрирано градско развитие предвиждаме създаването на нови зелени зони в това число и два нови парка в южната и източната част на града. Развиваме зелената система на града като поставяме акцент на р. Марица. Предстои коритото й да бъде почистено и обезопасено и с минимална намеса да я превърнем в най-новата зона за отдих и спорт“, посочи още кметът Здравко Димитров в изказването си.

Той подчерта фактът, че Община Пловдив съвместно със Световната банка разработи проект за създаване на общинско дружество за екологичен транспорт. „Амбицията ни е в рамките на две години в града да има две линии, които да се обслужват изцяло от електрически автобуси, а до 2027 г. това да бъде преобладаващият обществен транспорт“, сподели още Димитров.

„Всички доклади, които днес ще бъдат представени са на база най-нови изследвания по темата. Според изчисленията на Джеймс Никсън, основен докладчик, при 2 градуса покачване на температурата, ние ще губим приблизително 2% от глобалния брутен вътрешен продукт“, уточни проф. д-р Даниела Боева, ръководител на катедра „Икономически науки“.   

Сред темите, разисквани на днешната конференцията са Глобалният дневен ред за зелена икономика, Макроикономическа стабилност, конкурентоспособност и конвергенция в зеления преход, бизнес и секторни аспекти на зеления преход. Именно в Пловдив предстои да се реализира стратегическият проект за изграждане на първия въглеродно-неутрален индустриален парк в България. Това ще доведе до намаляване на въглеродните емисии, което е една от основните климатични цели на Европейския съюз.

Включвания по време на конференцията направиха водещи специалисти от Вашингтон, Лондон, Брюксел, Москва, за да се види световният опит по реализация на зеления преход, като се разбере същността, за да има позитивни резултати.

Официални гости на събитието бяха Петър Стоянов, Президент на Република България (1997-2002), Розалинде Ван Дер Влис, директор на Дирекция „Чиста планета“ към Европейската комисия, представител на Министерския съвет на Република България и членовете на Европейския парламент Радан Кънев и Цветелина Пенкова.