С финансовата подкрепа на Министерството на културата по спечелен проект „Разширяване на възможностите за реставрация и консервация на художествени произведения от фондовете на Градска художествена галерия – Пловдив“  на стойност 6745 лв. реставрационното ателие на най-голямата извънстолична галерия се сдоби с нови специализирани материали за работа. Доставен е препарат за почистване на живописни произведения (Anacrosina), а също и подходящи количества сух лепилен филм (Beva O.F. 371 Film), прилаган при така наречения „дублаж“ – реставрационна техника за опъване на живописните платна върху подрамки. Закупени са висококачествени пигменти, с които реставраторите в галерията сами изготвят боите за възстановяване на цветния слой върху икони и картини. По същия проект е доставен и  специален синтетичен материал, подобен на хартия, който обаче е непромокаем и не се къса. С него се опаковат и транспортират вече обработените произведения.

Реставрационното ателие към Градската художествена галери в Пловдив беше създадено преди две години и оттогава непрекъснато се оборудва и снабдява със съвременни, материали, апаратура и консумативи. През миналата година пак по проект, одобрен от културното ведомство, ателието се сдоби с каутер, компресор и аерограф.
Въпреки напрегната си дейност по обработката на огромния фонд на Градската галерия реставраторите организираха през септември и дни на отворените врати, когато посрещнаха възпитаници на пловдивските училища по изкуствата. Запознаха ги със спецификата на професията си и демонстрираха възможностите на ателието. То е ситуирано в една и съща сграда с красивата Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.