Предстоящата изложба в галерия "Аспект" за мен е повод както за радост, така и за тъга. Радвам се, защото ще покажа за пръв път творбите на две млади талантливи момичета, но ми е и много тъжно, защото на 1 октомври Недко Итинов трябваше да навърши 65 години, трябваше да редим изложба, но него вече го няма...

С изложбата „Под повърхността“ ще отдадем почит на големия художник и прекрасен човек Недко Итинов, който си отиде нелепо рано в началото на годината. В негова памет свои творби представят най-близките му – неговата дъщеря Ваня и племенницата му Натали, които приеха моята покана и работиха ентусиазирано, за да може това събитие да се случи. Големи усилия положи и съпругата му Мариана, която в много кратки срокове успя да събере материал и да подготви и издаде ретроспективен каталог, който ще бъде представен на вернисажа. 

„Под повърхността“ обединява произведения, много различни като жанр, материал и въздействие. Ваня Итинова е живописец, наследила е не само професията на баща си, но и неговата стилистика и усет за цвят и композиция. Не е тайна, че тя години наред работеше редом с него, помагаше му в по-трудоемките и технически дейности, беше негова упора в трудни за здравето му периоди. За изложбата тя специално подготви 15 картини, инспирирани от последните творчески търсения на Недко – цикъл „Риби“, обединяващ вибриращо цветни декоративни платна в стила на колажа, акрил върху платно и стилизирани фигури на риби и други морски обитатели, моделирани от различни смоли и монтирани върху платното. Напълно различни като жанр, материал и цвят са творбите на Натали, тя работи в жанра на така нареченото “Paper Art” или изкуство от хартия. Трудно ми е да сложа определение на нейните произведения – макар че са сложени под стъкло и се експонират на стена, не са картини; макар че са триизмерни, не са пластики; първото, което ми идва наум, когато ги гледам е невероятен финес и ювелирна изработка. Не е за вярване какви невероятни форми и фигури могат да бъдат постигнати само с помощта на хартията. Докато при Ваня има взрив от цветове, то при Натали господства една приглушена белота, нарушавана тук-таме от някой чист цвят. И въпреки диаметрално противоположното въздействие, творбите на двете художнички си партнират великолепно в общата им експозиция.

Изложбата ще бъде открита с вернисаж на 20 октомври от 16.00 до 19.00 часа, когато ще бъде представен и ретроспективния каталог на Недко Итинов. Творбите ще останат в галерията до 9 ноември.