В Пловдив и областта сe нарушава наредбата за детското хранене. Новината съобщи днес   директорът на „Профилактика на болестите и промоция на здравето”  към РЗИ д-р Галина Карауланова.

Тя поясни, че при  извършената през последния месец проверка в детските кухни ясли, градини и в училищата  установено, че  най-честото нарушение е неспазването на грамажите. В 39 на сто от проверените кухни е регистрирано подобно отклонение от нормите. Сериозни нарушения са отчетени и при приготвянето на десертите при най-малките – под 1 година. В една трета от случаите е установено, че те се приготвят с вода вместо с адаптирано мляко, каквото е препоръката на здравните експерти.

Друг открит пропуск в детските кухни е отсъствието на риба, каквато трябва да има поне веднъж седмично според Наредба 2. Нарушение има и при приготвянето на месо, като в 15 процента от случаите липсват уреди за смилане на месо.

Двама инспектори на дирекцията са проверили всичките 33 кухни, от които 16 са в Пловдив, а 17 – в областта. Издадени са пет акта за неспазване на нормите, залегнали в Наредба 2. Извършени са проверки и по детските градини, като най-зле е положението в общините Първомай, Родопи и Асеновград. Не по-добра е ситуацията в училищата, каза още  д-р Карауланова.