Днес в  18:30 ч. "Киномания" открива в Пловдив седмицата с италианската класика „Фортунела“ с участието на Джулиета Мазина и Алберто Сорди по сценарий на Федерико Фелини. Филм за преживелиците на наивната Нанда, известна като Фортунела, разкъсвана между любовта си към дребния търговец Пепино, който ѝ изневерява, несигурното съществуване с трупа второразредни актьори и мечтата за невъзможно измъкване с предполагаемия благороден и богат баща. Филм по сценарий на вече прославилия се Фелини, който не е режисиран от него, а от прочутия драматург и комик Едуардо де Филипо в присъщия му фантасмагоричен и забавен стил. Мазина и Сорди са в стихията си, на върха на славата. Музикалната тема, прочула се 14 години по-късно от „Кръстникът“, всъщност е композирана оригинално от Нино Рота за този филм.
По-късната прожекция от 20:45 ч. ще бъде на френския „Между два свята“ с участието на Жюлиет Бинош. Заснет по документалния репортаж на журналистката Флоранс Обенас, филмът разкрива предизвикателствата в ежедневието на обикновените работници в Северна Франция. Работейки под прикритие, Мариан започва ред неблагодарни работи, включително и чистачка на фериботите през Ламанша. Тя се сприятелява с другите отрудени жени, но рано или късно ще се сблъска с етичните проблеми, предизвикани от методите ѝ на проучване. Режисьорът Еманюел Карер е уважаван писател, а третия му режисьорски филм го отвежда в съвсем новата територия на реализма. „Между два свята“ лаконично и без мелодрама се заравя надълбоко в днешните социални реалности.
Билетите са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното, а онлайн резервации могат да се правят на kinolucky.com. Цените са 8лв и 6 лв за учащи и пенсионери, а за „Класически удоволствия“ – 7 и 5 лв.