Над 150 участници се включиха на място в XV-ия Национален конгрес по оториноларингология, провел се в Хотел „Рила” в Боровец. Събитието бе организирано от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шията, съобщи председателят на Управителния съвет на професионалната организация – изтъкнатият ринолог проф. д-р Карен Джамбазов, който е и изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги”.

„Основна и най-важна мисия на националното сдружение е да се повишава нивото на познание и качеството на продължаващото обучение на лекарите, специализиращи и практикуващи в областта, както и да им се осигури възможност постоянно да оптимизират и увеличават знанията и компетенциите си и да ги прилагат в съответствие със съвременните постижения на медицинската наука”, каза в приветствието си към участниците проф. Джамбазов.

Приветствие към организаторите и участниците отправиха и председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и кметът на град Самоков Владимир Георгиев. Гост-лектори присъствено бяха специалистите в областта на оториноларингологията проф. Франческо Бусо и Алберт Шрайбер от Италия, а над 10 специалисти от цяла Европа и Америка се включиха онлайн, като изнесоха лекции и участваха в дискусии по различни актуални теми, свързани със заболяванията и новостите в лечението на УНГ болестите.

Конгресът се проведе под мотото „Бъдещето – Къде сме днес?“. Научната програма беше добре подбрана и внимателно структурирана за провеждане на паралелни сесии в две зали, като в рамките на двата дни бяха изнесени общо 62 доклада по теми, обхващащи както почти всички раздели на оториноларингологията, така и актуални проблеми, свързани с развитието на специалността и обучението по нея.

В откриващата част проф. Румен Бенчев изнесе презентация за историята на сдружението, неговата дейност и развитие, с което направи естествена връзка между миналото, настоящото и бъдещето на оториноларингологията в България и затвърди традицията и приемствеността в научната общност.

Беше представен анализ на извършвания в страната неонатален слухов скрининг в периода 2016 – 2019 г. съвместно от доц. Петър Руев и слухово-речевия рехабилитатор д-р Фани Михайлова. На база на изнесените в доклада данни очертаха постигнатите резултати и насочиха вниманието към пропуските в осъществяваната превенция и контрол на глухотата в най-ранна детска възраст – проблем от национално значение.

Важна дискусия във връзка с обучението на лекарите, специализиращи УНГ болести, провокира доклада на проф. Диляна Вичева за утвърдените програми за обучение според Европейския съюз на медицинските специалисти, сравнени с българските изисквания за специализация по оториноларингология.

Участие с интересни доклади по теми в различни направления на оториноларингологията взеха видни наши специалисти като доц. Юлиян Рангачев, доц. Марио Милков, доц. Христо Златанов, доц. Тодор Попов и други.

В рамките на този форум фокусът беше насочен към изявите и академичното развитие на младите лекари, като деветчленна комисия оцени представянето на всички специалисти и специализанти под 35-годишна възраст, взели участие с доклад. По време на закриването на конгреса бяха отличени трима млади учени – д-р Александрина Топалова-Шишманова (първо място), д-р Борис Духленски (второ място) и д-р Лора Никифорова (трето място). Те бяха наградени официално от проф. Карен Джамбазов и проф. Диляна Вичева, от които получиха грамоти, УНГ инструментариум и безплатно участие в курс за повишаване на квалификацията.

След дългия период на изолация и липса на присъствени събития, конгресът предизвика огромен интерес на професионалната общност на специалистите по уши, нос и гърло от цялата страна. Научното събитие се радваше и на засилен интерес от страна на едни от най-големите фармацевтични компании, който го подкрепиха под различна форма, като спонсори и изложители.