Българските туроператори са силно притеснени за пътуванията след излизането на новия щам „Омикрон“ на коронавируса. Предстои най-силният месец за пътувания през сезона – декември, когато са коледните и новогодишни празници. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде нова заповед за влизане в страната, която ще е в сила от 1 декември 2021 г. Тя поставя в заварено положение групи от български туристи, които в момента са из Европа, Египет, Йордания, Обединените арабски емирства, Доминикана, Малдиви и др. дестинации. „Клиентите вече звънят притеснени как ще се прибират. Други дали ще пътуват и как, защото им идва периодът да доплащат за Коледа и Нова година. Трети започват да правят анулации“, заяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и управител на „Сейф травел“.

Според нея възниква въпросът какво се случва с клиентите, които са в момента в чужбина в червени зони и са в заварено положение. Те директно трябва да влязат под карантина при прибирането си или да си правят скъпи PCR тестове навън. В същото време хората трябва да се върнат на работа и са притиснати от работодателите. ОБТ са сезирали за проблема зам.-министъра на здравеопазването Александър Златанов. „Предстои да пишем писмо на Министерството на туризма, които не знаят какво се случва с новите мерки“, коментира Русева.

Според заповедта на министър Казаров, гражданите, пристигащи от страни в червената зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат или отрицателен PCR тест ще да бъдат поставяни под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена. Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината за тях може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в България. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Новост е, че неваксинираните трябва да имат отрицателен PCR тест до три дни преди пристигането си в България или остават под задължителна карантина. Досега можеха да си го направят директно у нас до 24 часа след влизането. Ваксинираните, преболедувалите и с отрицателен PCR тест могат да се завръщат свободно.

„За неваксинираните туристи в заварено положение вече сме организирали да тръгнат от съответните дестинации с PCR тест на по-ниски цени от нашите партньори, който ще заплатят на място“, каза Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператора „Абакс“. Навсякъде в Египет, Йордания, Чехия, Италия, Занзибар, Тунис и други страни имаме организирани лаборатории. По думите му около 20-25% от хората в групите по различните дестинации са неваксинирани. Същата организация ще се прави за Коледа и Нова година, за да не се притесняват туристите и да могат да пътуват.

„Притеснени сме от ситуацията с новия щам „Омикрон“, защото не знаем коя държава няма да затвори границите си или ще въведе някакви ограничения в последния момент“, подчерта Красимир Златанов, управител на туроператора „Екзотик холидей“. Туроператорите вече имаме много записани и готови групи за Коледа и Нова година. Самолети, автобуси и хотели са предплатени и няма да ни върнат парите, обясни Златанов. „Не можем да си позволим да изпаднем в ситуацията от преди година и половина, като отново да връщаме пари и издаваме ваучери. Туроператорите продължаваме да сме без резерви заради тежката ситуацията в туризма“, каза още Красимир Златанов.

Същото мнение изрази и Павлина Русева, която допълни, че все още има компании, които не са върнали парите на клиентите си от март 2020 г. с избухването на световната пандемия. Тя критикува Министерството на туризма и всички управляващи до момента, че не са създали за тази година и половина Гаранционен фонд, който да осигурява и връща бързо средствата на хората при криза.

„Притеснява ни „Омикрон“, защото води до нов удар по туроператорския бизнес. Никой няма да ни върне предплатените пари за Коледа и Нова година от страна на хотели в чужбина и авиокомпании“, коментира Павлина Илиева, председател на ОБТ и управител на туроператора „Аполо“. Тя обясни, че с новата заповед на министър Кацаров има опасност българи да остават под карантина за своя сметка по различни дестинации при положителен PCR тест. Застрахователите не покривали хотелски разходи, а само медицински услуги и лечение. В страни от ЕС разходите за лечение и медицински услуги пък трябва да бъдат поемани от нашата Национално здравноосигурителна каса (НЗОК).

От неделя, 28 ноември, българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи в страната и членовете на техните семейства, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина, когато се завръщат от 7 африкански страни - Мозамбик, Ботсвана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве. Това е записано в друга заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Туроператорите обясниха, че нямат групи до тези страни и не са популярни за българските туристи