Димитър Налбантов от първомайското село Искра хвана кръста кръста в река Марица, за който се бореха 82-ма смелчаци. Той занесе разпятието на митрополит Николай.

"На 28 години съм, несемеен, служа в съвместното командване "Специални операции", заяви щастливецът. Той пожела здраве на себе си и на семейството си. За трети път се хвърлял в Марица, но за първи улавя кръста.

Реката завря, когато дядо Николай хвърли разпятието. 82-ма смелчаци се втурнаха към него, но Димитър се оказа най-бърз.  Най-малкият участник беше 8-годишният Раян. 

На ритуала присъстваха игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий, както и Знеполският епископ Арсений. Топлото и слънчево време накара много пловдивчани да дойдат на реката. "Дай на всички, които се докоснат до водата, здраве, очистване и благословение", помоли се владиката. Свещениците запяха "Ой, Йордане, кръщавам в тебе Господа".

След улавянето на кръста смелчаците започнаха да се плискат с вода, а после скандираха "Българи, юнаци" и запяха химна, хващайки се за ръце в кръг. Преди церемонията Митрополит Николай освети бойните знамена на Пловдиския гарнизон.