7 830 дози за възрастни и младежи на 12+ години от всички разрешени в ЕС ваксини са поставени в имунизационния кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив от 27 декември 2020 г. досега. От старта на кампанията за противодействие срещу разпространението на COVID-19 по Коледа 2021 г. ваксинираните деца на възраст от 5 до 11 години са 73, съобщи епидемиологът от лечебното заведение д-р Христиана Бацелова. 

Децата понасят много добре педиатричната ваксина на Pfizer-BioNTech, като в последните дни броят на желаещите непрекъснато се увеличава. Преди имунизацията те се преглеждат на място, затова не е необходим предварително преглед от педиатър или общопрактикуващ лекар, подчерта епидемиологът. Сред ваксинираните в другите възрастови групи преобладават желаещите да си поставят бустерни дози. 

Д-р Бацелова напомни, че новият вариант Омикрон е по-заразен от Делта и поради по-лесното му разпространение се очаква много хора да бъдат болни по едно и също време. Първоначалните данни от Южна Африка говореха за по-леко протичане на клиничната картина, но вече има съобщения и за тежко преболедуване и смъртни случаи следствие на инфекция с Омикрон, подчерта епидемиологът. Затова тя препоръчва да се ваксинира всеки на възраст над 5 години, като преболедувалите също трябва да се имунизират. 

Ваксинационният кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД работи от понеделник до петък с ново работно време от 7:30 до 19:30 ч. Приоритетно, в часове от 12:30 до 16:00 се поставят ваксини на деца, след запазен час на телефони - 032 60 27 87 и 0884 91 72 16, уточняват от лечебното заведение. И добавиха, че желаещите да се ваксинират не се редят на опашка навън на студа, защото в коридора пред кабинета са осигурени седящи места за изчакване на реда си.

Дете на 11 години от община Димитровград, диагностицирано с коронавирус, е починало в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.  То е било с придружаващо заболяване, уточняват от РЗИ-Хасково. Детето е от община Димитровград и е било настанено в болница в Пловдив на 3 януари, където е починало.