9,7 милиона лева за ремонт и реконструкция на Концертна зала Пловдив са заложени в  проектобюджета на Министерството на културата за 2022  в . Това съобщи министърът на културата Атанас Атанасов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на питане от детутата от ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев.

Министърът поясни, че цялата проектна документация и изготвения комплексен доклад за оценка на съответствието по проектните части са внесени за одобряване до главния архитект на община Пловдив. Той е одобрил инвестиционния проект и е издал разрешение за строеж №294 от 15 октомври 2021 година, допълни министърът на културата. Припомням, през 2019 година архитектурното стидуио на настоящия заместник-министър на културата Бойко Кадинов спечели обществената поръчка за поектиране на реконструкцията на Концертна зала в Пловдив.

Министър Атанас Атанасов съобщи обаче, че в проектобюджета на ведомството за тази година не са заложени 300 000 лева за проект за нова сграда на операта в Пловдив.

"В подписания на 28 ноември 2021 година меморандум няма никакви финансови параметри като ангажимент на министерството на културата към нито една от страните", обасни министър Атанасов. Той определи меморандума като израз на добра воля за административно сътрудничество при бъдещо възникване на основания за изграждане на нов дом за пловдивската опера.

"С този документ министерството на културата се ангажира да сътрудничи при стартирането на инвестиционен проект за изграждане на сграда на операта, както и да осигурява финансиране по етапите на инвестицията", подчерта министър Атанас Атанасов.
Меморандумът между Община Пловдив и Министерството на културата за изграждане на сграда на операта бе подписан от служебния министър на културата Велислав Минеков.

 „Не зная какви обещания е имало на кафе, но те законово не са подплътени“, каза от парламентарната трибуна министърът на културата Атанас Атанасов.