МОН предлага пет неучебни дни между първия и втория срок

„В момента няма никаква причина да затваряме училищата на национално ниво. Няма да повтаряме грешките от миналата година, когато училища без нито един заразен учител и ученик бяха принудени да учат онлайн, защото на други места има проблеми.“ Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков във връзка с призивите за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда заради високата епидемична вълна.

МОН ще продължи да прилага локален подход, като отчита ситуацията в конкретното училище и в съответното населено място, община и област.

Министърът посочи, че всеки ден издава заповеди за преминаване в онлайн обучение за паралелки или училища, в които има повече болни и присъствените занятия са затруднени.

В страната няма изключително високи средни стойности, но има голяма разлика в заболяемостта между отделните общини. По официални данни от информационната система на Министерството на здравеопазването в момента под карантина са 3,63% от учителите и 2,58% от учениците в страната. Най-много са карантинираните преподаватели в област Благоевград - 8,53%, при учениците най-голям е проблемът в област Бургас, където поради карантина отсъстват 4,96% от тях. Най-спокойно е в област Търговище. Там карантинираните учители са 1,08%, при учениците този дял е едва 0,55%. В столицата под карантина са 4,53% от преподавателите и 3,04% от учениците.

Министър Денков смята за разумно между първия и втория срок да има общо пет неучебни дни в седмицата от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Един от тях е междусрочната ваканция. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. и, ако няма забрана от здравните власти, ще започнат втория срок присъствено.

По този начин учениците и учителите ще могат да се възстановят от натоварването, свързано с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, имайки предвид, че около въпросната седмица се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19.

Предложението ще бъде обсъдено в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 21 януари т.г.