Две туристки от Турция, престояха заключени в продължение на пет часа в една от къщите-музеи в Стария град на Пловдив ден преди Бъдни вечер, след като уредничката на къщата и чистачката си тръгнали, без да разберат, че жените са останали вътре, предаде dcnews.bg. вете служителки врътнали ключа на къщата още сутринта, разказа пред журналисти днес адвокат Атанас Бояджиев от Сдружението „Аз обичам Пловдив“. По думите му информацията му била от служител на Старинен Пловдив.

Чужденките, които били служителки на турското финансово министерство, разгледали обстойно къщата, после си направили кафе и накрая започнали да се чудят какво да правят. Тъй като никой не идвал да ги отключи, звъннали по телефона на свои близки в Турция, а оттам обаждане за случилото се получил турският консул в Пловдив.

Дипломатът намерил телефоните на „Старинен Пловдив“ от сайта им и позвънил в централата на общинския институт. За негов късмет там се били събрали всички служители на чаша вино за празника. Юристката на института вдигнала телефона и така се стигнало до добра развръзка – туристките били отключени.

Според адвокат Бояджиев не е ясно дали уредничката на въпросната къща е наказана.

По думите на Бояджиев, въпреки освобождаването на Богомил Грозев като шеф на Старинен Пловдив, неуредиците в общинския институт продължават. Според него и до момента не бил обявен конкурс за директор, а в неделя и понеделник – едни от най-силните по думите му дни за туризъм, къщите и музейните сбирки не работели. От ръководството на "Старинен Пловдив" определиха инцидента, като леко недоразумение..