Дионисиево шествие ще пренесе жителите и гостите на Пловдив в атмосферата на предстоящата Международна изложба за лозарство и винарство Винария 2022.
Кукери от селата Отец Паисиево и Земен, тридесет гайдари от ансамбъл „Еподай“ и състав от пловдивския фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще дефилират по улица „Александър Батенберг“ в събота, 5 март 2022 г. Всички желаещи могат да се включат в празника, който ще започне в 11.30 ч. от градинката до Римския стадион. Атрактивната трупа ще мине по Главната улица и ще стигне до площад „Стефан Стамболов“, където ще зарадва публиката със специална програма. Там ще бъде разположена и 50-литрова бъчва с вино мерло на изба „Ямантиеви“, осигурена за почерпка на пловдивчани и гости на града.

По традиция Дионисиевото шествие се организира няколко дни преди старта на ВИНАРИЯ и символично възвестява началото на престижното изложение в Международен панаир Пловдив. Винария 2022 ще се проведе от 9 до 13 март и ще покаже колекции от вина и високоалкохолни напитки на компании от десет  държави, както и иновации за индустрията.
Богато винено разнообразие очаква ценителите и дегустаторите – продукти на световно признати бутикови изби, изтънчени вина от Тракийската низина, гроздови еликсири от Дунавската равнина, елегантни тероарни и класически линии с вкус на мавруд, кеберне и мерло.
Продукцията на бутикови изби от различните региони на България ще илюстрира променената винена карта на страната ни. Наред с традиционните гроздови вкусове винопроизводителите ще презентират авангардни серии с дъх на плодове. Плодовият аромат се забелязва и при спиртните напитки, които ще бъдат експонирани на ВИНАРИЯ 2022. Качествената листа на вина и спиртни напитки се допълва с най-популярното питие – бирата. Посетителите ще могат да опитат жива крафт бира и различни видове пиво от утвърдени пивоварни.
В 27-то издание на Винария има и силно международно участие. Посетители и търговци ще намерят експозициите на квалитетни изби от Италия, винопроизводители от Португалия, Чехия и Словакия, бутиково вино от Словения. богата гама от качествени тероарни вина от Германия, Австрия и Франция. За първи път в изложението се включват винарни от Азербайджан, които промотират национално производство, традиционни и модерни технологии във винената индустрия.
„Градът на виното и деликатесите“ е сред най-атрактивните за посетителите зони, където освен подбраните колекции вина и спиртни напитки, те ще могат да опитат изискани храни и специалитети от изложбите ФУДТЕХ и Вкусовете на Италия..