Бившият служебен министър на правосъдието и адвокат от Пловдив Иван Демерджиев няма да бъде заместник-министър на вътрешните работи. Това става известно от негово изявление, изпратено до медиите. Демерджиев потвърди истинността на текста пред БТА.

“Tвърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи”, посочва Демерджиев.

В изявлението той обяснява, че на 22 март се е появила информация за неговото назначаване като заместник-министър на вътрешните работи. В последните месени е водил разговори с представители на Министерския съвет относно поемане на роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост на заместник-министър. Той допълва, че в разговорите е изразявал своите съображения и обструкции относно мястото му в МВР: „Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни“.

„Към 22.03.2022 година тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема. Диалогът между мен и изпълнителната власт продължи и в изминалите дни. Дълбоко уважавам министър Бойко Рашков и вярвам, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години“, заявява Демерджиев.

По думите му, той не е получил докрай яснота за това какво се очаква от него и при какви условия му се предлага да постигне заложените цели. „Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България“, завършва Демерджиев и допълва, че е готов да продължи борбата за налагане върховенството на правото и провеждане на истинска съдебна реформа със средствата, с които разполага.