Първа работна среща проведе кметът Здравко Димитров с екипа от проектанти, строители и експерти по транспортното проучване на трафика, свързан с изпълнението на проекта за пробив под Водната палата. В срещата участва и заместник-кметът по строителство Пламен Райчев.

„Този проект е много важен за Пловдив. Общината е поела ангажимент пробивът да се извърши бързо и ефективно, затова разчитам на всички вас да скъсим сроковете максимално, за да облекчим шофьорите в този възел“. С тези думи кметът даде старт на консултациите с експерти. Той сподели още, че в годините назад, докато е бил областен управител, се е срещал с различни специалисти, които са се обединили около мнението, че съществуващото кръгово кръстовище не е удачно решение за тази транспортна точка в града. „На всички, които се съмняват препоръчвам да си направят анкета около 17:00 часа с водачите на автомобили“, заяви още Димитров и допълни, че очаква да бъде изготвена организация на движението, с която да не се спира движението по "Марица-Юг".

По време на срещата бе потвърдено, че пробивът ще облекчи значително трафика. Това става ясно от изготвен доклад на екипа по транспортното проучване, в който са използвани различни данни за трафика, както и видео регистрите от Центъра за управление на трафика. Докладът днес беше предаден на проектантите, които ще го използват, за да фиксират геометричните решения в част „Пътна“ на проекта. Той ще бъде предоставен на членовете на Обществения съвет и общински съветници.

Заместник-кметът Пламен Райчев припомни, че се очаква стартът на пробива да започне този юли и да бъде завършен по същото време през 2023-а. „Сроковете са къси и мястото е сложно. Ще има период на съвпадане на строителни дейности на този обект с други като реконструкцията на бул. “Дунав“ и пробива под гарата. Трябва да сме експедитивни“, припомни Райчев.

На следваща техническа среща ще бъде обсъждана в детайли организацията на движението за периода на работата - както за възела на Водната палата, така и за този на „Баня Старинна“, който е в пряка свързаност. Ще бъдат предложени технически решения за организация с кръстовища с и без светофари, леви и десни завои.

Стойността на строително-монтажните дейности по проекта „Пробив на Водна палата – Транспортен възел на две нива за връзка на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“  възлиза на 9,2 млн. лв.