През 2025 дълговете на Пловдив ще достигнат над 126 милиона лева. Това стана ясно от приетата от Общинския съвет бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година, предаде Радио Пловдив.

В края на 2022 година задълженията ще са в размер на 40 милиона, но още през 2023 година те ще нарастнат драстично и ще достигнат до 71 милиона 155 хиляди лева. През 2024 те ще са 112 милиона 956 хиляди лева. В края на 2025 Пловдив ще има дълг от 126 милиона 419 хиляди лева.

Преди гласуването Николай Радев от БСП каза, че съветниците от групата на столетницата няма да подкрепят тригодишната прогноза. Той отправи питане – по какъв начин е отчетена огромната инфлация, която е в момента в България, а също и увеличените с 300% цени на горивата и  електроенергията.

„Това никъде не го виждаме в тригодишната прогноза. Ясно е, че войната ще се отрази още по-тежко на финансите. Анализите на икономистите показват, че ще има много тежка финансова криза. Вторият момент, който ние не подкрепяме е общинският дълг, който ще достигне до 126 милиона лева в края на прогнозния период. Това, което виждаме в тази прогноза ни притеснява сериозно. Недобро планиране в разходната част има в нея. Застрашителен за бюджета на Пловдив е направения по този начин анализ“, каза Радев.

Заместник-кметът Величко Родопски отговори, че още тази година са заложени за издръжка 130 милиона.

„Това какво ще се случи следващата година, няма как да знаем, може другата година да минем само на издръжка и да не можем да финансираме нищо“, каза заместник-кметът Величко Родопски.

Той обясни, че сумата от 126 миилона кредит е от новите заеми, които бяха взети и още не са изразходени средствата по тях.

„Тези кредити са важни, за да могат да се довършат обектите“, каза още Родопски.

Съветниците потвърдиха и прегласуваха върнатото от областния управител областния управител Йордан Иванов решение на Общинския съвет за повишение на местни такси и създаването на нови такси за бизнеса и гражданите на града. Решението беше взето с 26 гласа „за“.

В началото на април Иванов обяви, че оспорва таксата за ползване на терени общинска собственост за поставяне на преместваеми търговски обекти, както и таксите за издаване на разрешение за таксиметров превоз.

От Община Пловдив обаче тогава отговориха, че в решението на ОбС няма повишение на таксите за таксиметров превоз.

Основната сграда на бившата Белодробна болница на Цариградско шосе се предоставя за настаняване на бежанци, където ще бъдат настанени украинци от Пловдив. Това реши Общинският съвет на Пловдив, който прие с 43 гласа „За“ редложението на зам.-кмета Пламен Райчев.

Преди гласуване в зала възникнаха дебати, които касаеха предимно въпроси за срока за предоставяне на сградата, управлението й и разходите, които Община Пловдив ще направи за ремонт и издръжка на бежанците.

В текста на решението беше включено предложението на Веселина Александрова от „Демократична България“, което предвижда сградата да се предостави до прекратяване на временната закрила, по смисъла на Закона за бежанците или до края на годината, което от двете събития настъпи по-рано.

Всички разходи за ремонт, поддръжка и почистване, както и тези за електроенергия, топлоенергия, вода, телефони, интенет услуги и др. ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

Заместник-кметът Георги Титюков обясни, че Община Пловдив ще поиска от държавата да компенсира режийните разходи, които ще бъдат направени.