Непосредствено след Великденските празници Генчо Накев представя седмата си самостоятелна живописна изложба в галерия "Аспект". Тя ще започне на 28 април и ще продължи до 18 май. Той е от художниците, с които галерията работи от самото си създаване и благодарение на това сътрудничество Генчо  намери в Пловдив много почитатели, ценящи модерната, провокираща размисъл, живопис.

  Експозицията се състои от 18 платна, обединени от общата идея за абстрактна живопис, силно повлияна от колажната техника в композицията. Подобно на колажа, отделните елементи (фрагменти) участват в играта с формата и цвета и съставят нова картинна реалност. Творбите на Генчо Накев са абстрактни като форма и реални като съдържание, в тях той влага своите възприятия, което прави картинното пространство наситено с емоциите на автора от посетени, обитавани и преживени реалии. Затова е част от картините носят наименования на конкретни обекти и места, духовно повлияли автора. Преобладават средните като размер картини, предимно вертикални като формат, но като централни в експозицията трябва да отбележим двете впечатляващи  платна с размер 120 см. на 120 см. – „Убежище за спомени“ и „В играта на четирите ъгъла – сън“. 

Ярка, цветна, излъчваща силна енергия и позитивизъм, изложбата на Генчо Накев зарежда зрителя с добро настроение, откъсва го, поне за малко, от тревогите и сивотата на битието. Нека всеки, който желае, да заповяда в галерия Аспект от 28 април до 18 май и да почувства емоцията на художника, а защо не и да отнесе част от нея в своя дом. Изложбата се открива на 28 април, четвъртък, с вернисаж от 17.00 до 20.00 часа.     

 

 

Генчо Накев е роден през 1962 в гр. Казанлък. През 1981 завършва ССХУ “Дечко Узунов” – гр. Казанлък. През 1987 – ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност „живопис“. Доцент е по рисуване в УАСГ.

Представял е изкуството си в множество индивидуални и колективни изложби и форуми в България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Габрово, Сливен) и в чужбина - Германия, Франция, Австрия, Ливан, Италия, Белгия. Участва в национални и регионални изложби на СБХ в България.

Негови творби притежават галерии в София, Плевен, Габрово, Видин и Добрич; частни колекционери от България, Германия, Франция, Чехия, Русия, САЩ, Канада, Англия и Турция.