Община Пловдив пуска обществената поръчка за изграждането на терена на стадион "Христо Ботев" на стойност 270 000 лева.  Това съобщи кметът на града Здравко Димитров. Той добави, че едва ли някой може да каже колко ще струва изграждането на козирката на спортния комплекс.

"Надявам тези 12 млн. от заема, който ще изтеглим, да стигнат. Ще искам среща с ръководството на Ботев, все пак ще им дадем стадиона, те трябва да знаят от къде се влиза и излиза. И като едни бъдещи стопани може да искат да инвестират в него.

Твърденията, че днешното обществено обсъждане не е правилно и не е обявено. Още на 18 април е качена информация на сайта на община Пловдив", заяви кметът.

Ние не сме отделен организъм. Каквото за другите, такова и за нас. Ако ни спрат газта, минаваме на алтернативно гориво, каза кметът относно спирането на газа от Русия за България.

Така кметът на Пловдив Здравко Димитров коментира ситуацията, след като направи първа копка за нова детска градина на ул. "Георги Кондолов" в район "Южен". Попитан колко общински заведения са на газ, той отговори, че точна бройка не може да каже, но имало такива.

Кметът на "Южен" Костадин Язов, който обясни, че и в момента детски градини, ясли и училища имат действащи системи с мазут и нафта и могат да реагират при нужда.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев смята, че газовата криза нямало да повлия негативно на общинските заведения, тъй като вече сме извън отоплителния сезон. Но градската управата била готова да мине на електричество.

 Здравко Димитров отказа категорично да коментира исканата оставка на заместника му Анести Тимчев от независимия съветник Слави Георгиев. "Няма да отговарям. Просто няма. Мога да кажа много работи, но не искам", отсече Зико.

Както съобщихме преди дни, Георгиев настоява Тимчев да си ходи, защото пуснал обществена поръчка за закупуване на нова техника за "Чистота" и "Градини и паркове" на стойност 2,6 млн. лева, без да уведоми обществения съвет за контрол на средствата от изтегления от общината заем.

Димитров обаче отговори на питането колко средства ще са нужни за изграждане на козирката на стадион "Христо Ботев".

"Отделихме 10 млн. лева допълнително, когато нямаше война. Сега цените на желязото и строителните материали са нагоре. Би трябвало тези пари да стигнат, но проектантите трябва да кажат", отвърна кметът. Чул, че в Европа за стадион със същия капацитет давали 60 милиона евро, а "Христо Ботев" щял да струва 37 млн. лева.