Грандиозен празник за пловдивчани и гостите на града подготвят 14 институции, обединени в консорциум „Изкуство и образование“. Те канят всички желаещи на 10 май в Дома на културата „Борис Христов“ от 17.30 часа - откриване на изложба, а от 19 часа - на концерт. Входът е свободен и за двете творчески изяви.

Събитията са под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет в Община Пловдив с ресор „Култура, археология и туризъм“, и са посветени на 24 май – светлия празник, с който отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий. Денят на честването на равноапостолите и велики християнски учители става най-яркия израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата.

„На 10 май поставяме началото на съвместните изяви на членовете на консорциум „Изкуство и образование“. И досега сме се радвали на добро сътрудничество, но чрез консорциума осигуряваме единна стратегия и консолидация на ресурси, като се зачитат предимствата на всеки участник. Заедно сме по-силни, 14 мозъчни тръста мислят и творят добро по-добре от един“, посочи проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението.

Членове на създадения в края на миналата година консорциум „Изкуство и образование“ са АМТИИ - Пловдив, Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив, БНР Радио Пловдив, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", Общински институт „Старинен Пловдив“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, БНТ 2 - национална обществена телевизионна програма на Българската национална телевизия.