Извънредният и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България и доайен на Дипломатическия корпус у нас - Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух е на официално посещение днес в Пловдив. Визитата е по повод откриването на пътуващата фотоизложба "Палестина - Светата Земя", която представя културно-историческото наследство и традиции от библейските земи. Фотоекспозицията представя древните градове и духовни светилища на Палестина, културно-историческото наследство и традиции, съхранили до днес красотата и мистиката, вписани във вековните легенди за библейските земи. Скални манастири, римски форуми, религиозни светини и природни феномени ще привлекат вниманието на посетителите с невероятната си история, цветове и форми. Представянето на изложбата в Пловдив се организира от Посолството на Държавата Палестина в Република България и се осъществява с любезното домакинство на община Пловдив.

Официалното откриване и днес в 18 часа в Дом на културата "Борис Христов" гр. Пловдив, фоайе ет.2.

Първата среща на Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух бе със заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и в Дома на културата, където е експонирана изложбата. По време на визитата си, посланикът на Палестина бе придружаван от съпругата си и двама дипломати от посолството в София. Негово превъзходителство и заместник-кметът разговаряха за богатото културно наследство на двете държави и опита в съхраняването и експонирането на артефактите и недвижимите и движими културни ценности. На финала на срещата, домакинът и гостите си размениха подаръци и си направиха снимка за спомен.

Програмата на Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух за деня включва още срещи с Областния управител на област Пловдив - Йордан Иванов, районния мюфтия на Пловдив - Танер Вели и с Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Доайенът на дипломатическия корпус у нас, Д-р Ахмед Ал Мадбух е роден през 1966 г. в гр. Бейрут, Ливан. Придобива бакалавърска степен по политически науки в Ливанския университет, става магистър по обща медицина в Медицинския университет в Ростов на Дон – Русия, защитава докторат по специалността „Урология“ в Московския държавен медико-стоматологичен университет. Завършва и дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. Преди да влезе в дипломацията, той е завеждащ урологичното направление на Медицинския център „Артмед“ в Москва. Член е на  Европейската асоциация по урология и нефрология, Световната асоциация по стерилитет и импотентност и Руската асоциация по урология, нефрология и импотентност.

Д-р Ахмед Ал Мадбух е акредитиран като извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България на 21 януари 2009 г. Доайен е на дипломатическия корпус у нас от 2014 г. По време на визитите си в страната, традиционно той посещава и духовните водачи на различните религии по места.

Изложбата тази вечер ще бъде открита лично от посланика и може да бъде разгледана до 9 май, понеделник.