В Районния съд в Пловдив  се проведе инициативата „Ден на отворените врати“, част от кампанията на Висшия съдебен съвет, която се провежда ежегодно в органите на съдебната власт.
Гости на събитието бяха Деканът на Юридическия факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“ доц.д-р.Даниела Дончева, Директорът на Национална търговска гимназия „Васил Левски“ – гр. Пловдив г-жа Веселка Цекова, студенти, ученици, както и представители на Адвокатска колегия – гр.Пловдив, нотариуси и ЧСИ.
Денят на отворените врати откри Председателят на Районен съд – Пловдив г-н Иван Калибацев, който приветства всички гости с добре дошли и благодари за проявения интерес към инициативата.
Събитието продължи с изненада към студентите от Юридическия факултет  на ПУ „Паисий Хилендарски“ гр.Пловдив, с представяне на фактическа обстановка по действителен казус. Бъдещите юристи се включиха активно в  симулативен наказателен съдебен процес и влязоха в ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокат и подсъдим. По време на възстановката на  наказателното дело студентите бяха подпомогнати от действащите наказателни съдии от Районен съд – Пловдив Панайот Велчев, Божидар Кърпачев и Габриел Русев, които съдействаха на всяка от страните.
В рамките на събитието се проведе и инициативата Борса за съдебни служители, която се провежда съвместно с ръководството на Районен съд – Пловдив и ученици от Национална търговска гимназия – гр.Пловдив.
Съдебни служители на различни позиции в съдебната администрация – „Съдебен секретар“, „Съдебен деловодител“, „Съдебен архивар“ и „Призовкар“ презентираха своите професии, като запознаха младите хора със същността и организацията на работата си, с изискванията за образование и квалификация и с основни права и задължения.
Представителите на АК-Пловдив, ЧСИ и нотариуси, също се обърнаха към учениците, като им разясниха възможностите за работа при тях и позициите, които биха заели с оглед етапа на образованието им.
  Директорът на Национална търговска гимназия „Васил Левски“ – гр. Пловдив г-жа Веселка Цекова приветства младите хора и напомни за възможността за работа в съдебната система и тяхното бъдещо развитие.
Деканът на Юридическия факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“ доц.д-р.Даниела Дончева прикани учениците да кандидатстват специалност „Право“, като им разясни, че с усвоените правни знания и изучаване на практиката по прилагане на нормативните актове в тази специалност студентите се подготвят за квалифицирани юристи, както и за многото възможности за реализация, ако се насочат към юридическата професия.        
Доц.Дончева благодари и за доброто сътрудничество между ръководството на РС – Пловдив и Юридическия факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“.
В края на деня съдия Панайот Велчев от  Районен съд – Пловдив връчи Служебни бележки на зрелостниците  от Национална търговска гимназия – Пловдив, специалност „Бизнес администрация“ и специалност „Банково дело“, които през 2021/2022 г. проведоха производствената си практика в РС – Пловдив съгласно сключено споразумение между РС – Пловдив и Националната търговска гимназия – Пловдив.