С фотоизложба „Балкански Театър на сенките - пътят до Пловдив“ на 16 май започват празниците на това древно сценично изкуство, което е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Пловдивчани и гости на града могат да видят експозицията на открито на пана в Цар Симеонова градина при фонтан „Деметра“ до края на месеца.

Изложбата представя началото, историята и развитието на уникалния, запазен единствено на Балканите, Театър на сенките. Популярен в Турция като „Карагьоз“, а в Гърция като „Карагьозис“.

С фотоси и текст, експозицията проследява пътя на 500-годишното изкуство до наши дни. По атрактивен начин тя документира богатството и автентичността на колекциите и на театралните музеи „Карагьоз и Хадживат“ в Бурса и „Спатарио Музей“ - Маруси, Гърция. Паната показват характерните кукли, с които се изпълнява Театъра на сенките  – персонажите, символиката и техниките за моделирането им от ръчно обработена кожа.

Фотоизложбата „Балкански Театър на сенките - пътят до Пловдив“ се реализира от Сдружение „АртеВизия“, като част от проекта „Балкански театър на сенките в Пловдив“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

В неговите рамки до края на месец май пловдивската публика ще може да се наслади на театрален фест, уъркшоп за изработване на театрални кукли, образователни филмови прожекции, както и на спектакли на автентичния Театър на сенките, представени от актьори от Гърция и Турция.