С изпълнение на девическа хорова формация „Евмолпея“ и официални слова, днес бе дадено началото на Дефиле „Вино и гурме“, което се провежда този уикенд - 14 и 15 май 2022 година. Осмото издание на фестивала отбелязва рекорден брой участници - 67, от тях 42 са винопроизводители, 21 са производители на храни и продукти и 4 съпътстващи, разположени в 16 локации в емблематични обекти в Стария град, където винолюбителите ще имат възможността да опитат над 240 вида вина и десетки гурме вкуса.

Сред гостите на откриването бяха Мариела Модева – заместник-министър на туризма, Илин Димитров - председател на Комисията по туризъм в Народното събрание, инж. Александър Държиков – председател на Общински съвет – Пловдив, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, проф. Пламен Моллов – ректор на УХТ – Пловдив и доц.д-р Елена Кантарева Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Първото приветствие към участници и гости на дефилето отправи организаторът инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив. След него приветствие отправи заместник-министърът на туризма Мариела Модева.

„Пловдив е невероятен град, в който различните култури и религии живеят заедно и толерантно. Бях тук и през 2019 г.,  когато Пловдив беше Европейска столица на културата.  Събитието даде шанс на много чужденци да видят и осъзнаят стойността на българския дух и самочувствие. Хората имат нужда да живеят, да се веселят, да се срещат и търсят позитивното, въпреки тежките времена”, каза заместник-министър Модева.

Поздравления от името на кмета Здравко Димитров отправи и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той припомни, че през тази година Пловдив носи титлата „Най-добра европейска дестинация“ за 2022г. в престижната класация European Best Destinations, а в отделните категории градът стана №1 за „Най-добра културна дестинация в Европа 2022“ , „Най-романтични дестинации в Европа“, както и в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“.

 „Всичко това се случва заради добрата синергия между общината и културните институти в Пловдив, благодарение на което градът се развива, предлага богато културно съдържание и привлича все повече туристи.  А признанието за „Най-добри винени дестинации в Европа“ е благодарение на партньорството на общината със Съвета по туризъм и провеждането на двата фестивала „дефиле на младото вино“ и „Вино и гурме“. Щастлив съм, че провеждането на осмото издание на „Вино и гурме“ съвпада и с Европейската нощ на музеите, която започва тази вечер, както и провеждането на още няколко значими фестивала, като Международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK, Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, юбилейното десето издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest. Сигурен съм, че гостите на Пловдив ще имат едно уникално преживяване“, каза още заместник –кметът Пламен Панов.

„Изключително съм щастлива като домакин на голяма част от локациите на събитието, че сме отново заедно. Дефиле „Вино и гурме“ се превърна в традиционно, както за града, така и за нас в ОИ „Старинен Пловдив“ и бих ви пожелала да се насладите изцяло както на виното и гурмето,  така и на всички събития, които предстоят в Европейската нощ на галериите днес”, каза директорът на „Старинен Пловдив” доц. Елена Кантарева-Дечева.

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, УХТ – Пловдив и всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Дефиле „Вино и гурме“ се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г.

Локации в които са разположени щандовете на участниците са: Галерия „Джуркови“, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Музейна Аптека „Хипократ“, Галерия „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Експозиция Икони, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади”, Къща „Недкович“, Къща  „Иван Черноземски”, Ресторант „Алафрангите“, Резиденция „Тракийски стан“ - малък двор, Резиденция „Тракийски стан“ - голям двор и Хотел „Бел Вил“.

Дегустациите днес са до 19:00 ч., а в неделя от 11:00 до 18:00 ч. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за две бутилки вино - изработени от ОП „Социално предприятие за хора с увреждания”.