На 18 май (сряда) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Четирите експозиции на Регионален исторически музей – Пловдив ще работят в нормалното си работно време от 9:00 до 18:00 часа с вход свободен.
      В залата за временни изложби на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1 може да бъде видяна изложбата „Яйцето”, която включва личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

      Експозиция „Българско Възраждане” на ул. "Цанко Лавренов" 1 се включва в Международния ден на музеите с прекрасната инициатива на сдружение „Хайдути”, чийто членове дариха на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по снимка от терзията Иван Гърбача, изработката е отнела един месец, дрехата е шита на ръка и са използвани единствено автентични материали – 12 метра шаяк и 200 метра гайтан. Главата на манекена, на която е представена носията, представлява 3D реконструкция на лика на Хаджи Димитър.

        По време на Международния ден на музеите - 18 май, Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" 14 представя изложбата „125 години организирано тракийско движение в България”, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.  С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишната история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до днес. В хронологичен ред изложбата проследява основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции. Архивните снимки възкресяват образите на най-видните фигури в тракийското движение.

      По време на Международния ден на музеите - 18 май, къщата музей на Христо Г. Данов на улица „Митрополит Паисий“ 2 показва постоянната си експозиция.