На 18 май, в Международния ден на музеите, дворът на Къща „Хиндлиян” в Стария град се превръща в творческо ателие за 23-ма талантливи млади художници.  Проявата е резултат от партньорството на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив с Българското училище в Нови Сад , Сърбия  по проект от Националната програма на МОН: „Роден език и култура зад граница”. Проектът цели да запознае подрастващите с културно-историческото наследство на България, родния език и традиции.                          

Домакин на еднодневния художествен пленер и последващата изложба е Общински институт „Старинен Пловдив”. Мястото съвсем не е избрано случайно. Къщата на търговеца Степан Хиндлиян е ненадмината по отношение на художествено-декоративната си украса. Богатият рисунък обхваща не само стените, но и таваните. За творците се знае, че са били двама зографи, единият от които италианец. Всички стаи са ръчно декорирани с богато изписани алафранги – пейзажи от Санкт Петербург, Стокхолм, Лисабон, Атина, Венеция, Александрия и Принцовите острови.

 В програмата на младите таланти, участници в пленера, е предвидено посещение в Епископската базилика на Филипопол и Малката раннохристиянска базилика.

         Творбите от пленера ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита на 20 май 2022г. в маазата на Къща „Хиндлиян”. Експозицията е включена в програмата на традиционния форум, организиран от ОИ „Старинен Пловдив” - „Празник на детето в Стария град” и може да бъде разгледана до 5 юни.