Регионална занаятчийска камара - Пловдив организира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, традиционен  Пролетен панаир на занаятите с Пленер „Калоферска дантела-минало и бъдеще”. Събитията се реализират с подкрепата на  КЦМ 2000 Груп  и в партньорство с „Творчески център калоферска дантела”-Калофер, СУ”Св.св. Кирил и Методий”-Пловдив, РЕМ-Пловдив.
Откриване: 19.05.2022г 18.00ч,  на стълбите с надпис „Пловдив 2019” с музикална програма  с участието на възпитаници на СУ”Св.св. Кирил и Методий” в професия „Танцьор” и гайдарят Иван Карабетев.

Жители и гости на град Пловдив, могат да посетят събитията на следната локация: ул. 11-ти август,ул. "Д-р Вълкович" и ул. "Станислав Доспевски".
На Панаир на занаятите от 19.05.2022г до 22.05.2022г всеки ден от 10.00ч до 19.30ч.,  ще се представи творчеството на майстори и калфи – занаятчии, от цялата страна,  които не спират да ни радват и удивляват с таланта и вдъхновението си.
Гост участници, ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, всеки ден от 10.00ч.  до 18.00ч. ще демонстрират и представят занаята „Дърворезба”
          Акцентът на това издание е „Пленер „Калоферска дантела-минало и бъдеще”, където ще се представят тънкостите  на един магичен и изящен занаят „Калоферска дантела”, практикуван от изключително малко  майстори-занаятчии.    

Пленер „Калоферска дантела-минало и бъдеще”.
На 21.05.2022г и 22.05.2022г, всеки ден  от 10.00ч до 17.00ч  на Главната улица до Градска художествена галерия , пред жителите и гости на град Пловдив, участниците в Пленера Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф.Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова, ще демонстрират  много рядка и малко позната у нас и по света уникална техника за плетене със совалки. Посетителите ще могат да научат повече за занаята, да се насладят на изяществото на модели, характерни за традиционната калоферска дантела, които партньорите ни от „Творчески център калоферска дантела”-гр.Калофер ще представят. Участниците в Пленера ще премерят уменията си в изключително финия и красив занаят и на 22  май  в 18.00 часа, след журиране, ще  се обяви победителя в майсторската надпревара.

 

Работилница за малки и големи 
21.05.2022г от 14.00ч до 18.00ч  на Главната улица до Градска художествена галерия Безвъзмездно всеки може да провокира уменията си под ръководството на Галина Симеонова- в изящния занаят Калоферската дантела, а майстор Тони Пранджева - художествена керамика /моделиране, мозайки/,ще запознае  любознателните с тайните на своя занаят.
22.05.2022г от 14.00ч до 18.00ч  на Главната улица до Градска художествена галерия Безвъзмездно желаещите могат да творят под ръководството на майстор Ставрева по известна  като  „Стрина Пепина”.

 ФОТОКОНКУРС „Улови занаята”,
Всеки, който желае може да участва във фотоконкурса, като изпрати снимка, запечатала творчески момент от Пленера „Калоферска дантела-минало и бъдеще”. Снимки се приемат от 21.05.22 до25.05.22 на имейл: rzk_plovdiv@mail.bg или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив и  ще бъдат оценявани чрез харесвания във Facebook  на страницата на РЗК-Пловдив . Фотографията получила най-много харесвания ще бъде наградена.