Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ организира събитие, посветено на Европейската година на младежта. На 17 май 2022 г. чуждестранни студенти, обучаващи се в рамките на програма „Еразъм+“, гост от Португалия по същата програма и чуждестранни преподаватели от висшето училище заедно засадиха плачеща върба в двора на Новата сграда на университета, в близост до параклиса. Инициативата продължава университетската традиция по озеленяване на свободните пространства с грижа за екологията на работната среда.

По този начин българи и чужденци от 6 държави показаха, че са част от едно модерно поколение, обединено от общи ценности, идеали и стремежи, загрижено за озеленяването на университетския кампус и опазването на природата.

Сред участниците беше и студент от Белгия с двигателни нарушения, който с много ентусиазъм и сърцатост сподели, че този ден ще остане незабравим за него, защото за пръв път в живота си е засажда дърво.

Участниците в инициативата бяха поздравени от заместник-ректора по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Надя Чернева, институционалния Еразъм-координатор доц. д-р Борян Янев и представители на отдел „Международно сътрудничество“ на най-голямото висше училище в Южна България.

Изборът на плачещата върба не е случаен. Тя е символ на плодовитост и жизненост, като се смята за изключително мистично дърво. Олицетворява спокойствието и хармонията, дарява сили и утеха, лекува душевни страдания и задълбочава връзката с майката земя.

Символиката на събитието се допълва от приемствеността между младите хора от различни страни и култури; върбата, като символ на младостта и стремежа към духовно извисяване; параклиса и университета като мост между знанието и духовността, младежта и природата.