Големият  гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, известен професионално просто като Вангелис, почина на 79 години, според съобщение, направено в четвъртък, съобщава "Грийк рипортър", предаде News.bg.

Известният творец, който спечели награда "Оскар" за композиране на музиката за филма "Огнени колесници" (1981), почина късно във вторник вечерта, според изявление, разпространено от неговия юридически екип.

Композиторът е бил хоспитализиран с Covid-19 във Франция преди смъртта си.

Вангелис бе известен със своите новаторски композиции в различни жанрове, включително електронни, прогресивни, ембиънт и дори оркестрови пиеси.

Той е роден в малкия град Агрия в Тесалия, но израства в Атина. Още от ранна възраст Вангелис проявява интерес и талант към музиката.

Започва да композира песни на едва четиригодишна възраст, без изобщо да има никакво музикално обучение.

След като забелязват таланта му за музика, родителите на Вангелис го записват на уроци по музика, но гръцкият композитор не намира уроците за полезни, така че той разработва своя собствена техника за свирене на музика.

По-късно в живота си Вангелис заявява, че се радва, че няма официално обучение по музика, тъй като това би му попречило да изследва собственото си творчество.

В най-ранните дни от кариерата си Вангелис композира предимно музика за гръцки музиканти и филми. След това се мести в Париж, където основава гръцката прогресив рок група Aphrodite's Child с гръцките музиканти Демис Русос, Лукас Сидерас и Анаргирос "Силвър" Кулурис.

След като групата се разпада през 1971 г., Вангелис започва да се фокусира повече върху композирането на партитури за филми и телевизия.

Вангелис се превърна в един от най-уважаваните композитори в света на киното, а работата му по филмите "Огнени колесници" и "Блейдрънър" го направи известен в целия свят.