Временният лидер на БСП в Пловдив Ангел Иванов, общинските съветници Йордан Василев и д-р Атанас Баташки и членът на НС и зам.-председател на партията в града не бяха допуснати днес в централата на столетницата под тепетата на ул. "Кръстю Пастухов". Решението  взели областният лидер на БСП д-р Емил Караиванов и народният представител Иван Петков-Бебето. Сменен е и патронът  на входната врата. Това принуди четиримата опоненти на националния лидер Корнелия Нинова да дадат пресконференция на тротоара пред заключената сграда
Решенията на НС на БСП са противоуставни и противозаконни. Самоуправството на „Работната група“, излъчена от „Позитано“ 20 ще бъде обект на жалба към прокуратурата. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция на ръководството на БСП – Пловдив, на която присъстваха доц. Ангел Иванов – временен председател на социалистите в Пловдив и зам.-председател на Общински съвет – Пловдив, инж. Атанас Петков – член на Националния съвет на БСП и зам.-председател на Градски съвет на БСП – Пловдив, д-р Атанас Баташки и инж. Йордан Василев – общински съветници и членове на Градски съвет на БСП - Пловдив
„Градският съвет на БСП Пловдив няма да се съобрази с противоуставните текстове в решението на Националния съвет от 11 – 13 май“, обяви доц. Ангел Иванов и поясни, че това решение на градското партийно ръководство е взето с единодушие на заседание миналата вечер. Решението е напълно легитимно, защото Градският съвет не фигурира в което и да е Решение на НС, съответно продължава работа, а Градски председател ще бъде избран на Градска конференция.
Атанас Петков разясни, че  решението на НС под №84 противоречи не само на Устава на БСП, но по-важното - и на законите на страната. „С първото решение №83 от 9 април не беше станало ясно какво иска да постигне Националния съвет. След това председателят на групичката, която бяха организирали другарите на НС се пробва еднолично със заповед да промени решението на Националния съвет. Разбраха, че няма как да се случи и Изпълнителното бюро на НС свика неприсъствено заседание, което е отново против правилата“, заяви Атанас Петков и  цитира Правилника на НС, според чиито текстове, може да се свикват неприсъствени заседания при пандемична обстановка, а такава в момента няма. „НС променя работната група и вади членовете на общопартийната контролна комисия и актуализира състава на комисията т.е. увеличава състава. Делегира права на въпросната комисия да иззема документи, печати и цялата административна и деловодна дейност на партията. А това е в разрез със законите на страната. Голяма част от тези документи съдържат лични данни, а единственият, който има право да оперира само с електронната част на данните, е служителят на „Позитано“ - Калин Милчев. Никой от останалите няма такива права“, коментира Атанас Петков, според когото всичко случващо се в момента дава ясни индикации за организационна и политическа немощ.
Инж. Петков обясни и защо днес ще бъде внесена жалба в Районна прокуратура – Пловдив – „Материално отговорното лице, вписано в Търговския регистър, е  Димитрина Вакрилова, но тя не е присъствала на проверките на работната група, назначена от Националния съвет. Никой от легитимното ръководство не е присъствал на заключването на сградата и смяната на патроните на вратите и няма как да сме сигурни какво е внесено и какво са изнесли“. Той даде пример и с поредните скандални и незаконни действия от днешния ден – Разпореждането на областния председател да не бъде допускано градското ръководство и общинските съветници в сградата. Същото разпореждане е направил и „личният народен представител на Корнелия Нинова“ – Иван Петков. „Това е доста срамно, но е факт“, заключи още зам.-председателят на ГС на БСП-Пловдив.
Общинският съветник инж. Йордан Василев подчерта, че Националният съвет с решението от 11-13 май  показва една неграмотност. „Целта е да се унищожи една от малкото останали наистина функциониращи организации в страната и това е пловдивската. Показваме го и с работата ни по районите, и с работата ни като общински съветници. Нормалният начин да се решат проблемите е с диалог, но такъв липсва през последните 3-4 години“. Той подозира, че някой работи по умишлен сценарий за унищожаване на партията като цяло, но пловдивските социалисти няма да допуснат това да се случи. „Няма как ние да оставим партията да бъде разсипана по този начин. Дори и да ни изключат, ще продължим да работим за БСП“, заяви още инж. Йордан Василев.
На финал Атанас Петков информира, че Градски съвет е насрочил Градска конференция  на 29.05.2022 г., която няма да бъде отчетна-изборна, а има за цел да бъдат запознати всички членове на партията със ситуацията в момента, тъй като най-висшият ръководен орган в градската структура е именно Градската партийна конференция.