УМБАЛ  „Св. Георги“ в Пловдив , която е и най-голямата в България, е абсолютен лидер по лекувани пациенти през миналата година. Това показва справката на ЗДравната каса. През 2021 г. по клинични пътеки в лечебното заведение са били приети 78 609 души, което е почти колкото хоспитализираните в следващите две болници от топ 3 – варненската „Св. Марина“ – 42 482-ма пациенти и „Софиямед“ – 39 223-ма пациенти.

В десятката на най-предпочитаните от българите лечебни заведения са частните: "Софиямед", "Токуда", която заема четвъртото място по брой лекувани пациенти през 2021 г. и „Пълмед“ – Пловдив, която е на седма позиция. Топ 10 се попълва от държавните „Пирогов“ и ВМА, които са на пето и шесто място с приети съответно 32 756 и 31 941 пациенти, както и от плевенската „Д-р Георги Странски“, столичната „Св. Иван Рилски“ и старозагорската „Проф. д-р Стоян Киркович“.

С над 20 000 лекувани пациенти могат да се похвалят още УМБАЛ – Бургас, „Св. Анна“ в София и УМБАЛ „Канев“ в Русе, както и частните „Каспела“ в Пловдив и Аджи Бадем Сити Клиник в столицата. Чак на 31-во място е друга частна болница „Сърце и Мозък“ в Плевен, където са лекувани 13 720 души. Още по-назад в класацията се оказва бившата Правителствена болница, като в „Лозенец“ миналата година са лежали едва 5 457 пациенти.

На 29-о място с близо 15 000 приети личи Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Св. София“. Сред Комплексните онкологични центрове лидер е КОЦ-Пловдив, където през миналата година са лекувани почти 19 000 души. От болниците за рехабилитация пък най-търсени са СБР Банкя и СБР Несебър.

Като цяло най-малко посетени са били очните болници, а три от тях са на последните места от общо 312 лечебни заведения с договори с НЗОК през 2021 г. А СОБАЛ „Ралчовски“ е твърдо на дъното с едва четирима приети пациенти за цяла година.