Първият международен Хакатон DefInSpace в България ще се проведе в рамките на XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги „Хемус 2022 - Отбрана, антитероризъм и сигурност” на 3 и 4 юни в Пловдив. Участниците в него ще решават предизвикателства, поставени от Френското космическо командване, свързани с управление на космическия трафик.
В Хакатон DefInSpace могат да вземат участие представители на висшите военни училища в страната, факултетите по „Национална сигурност и отбрана“, научни организации в сферата на сигурността и аерокосмическите технологии, както и представители на индустрията. Участниците се регистрират индивидуално или като отбор от 2 до 5 човека.
Управлението на космическия трафик е тема, която има все по-голямо значение, поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита и плановете на Европейския съюз за разработването на политика, свързана със способностите на Европейския съюз да проследява обекти в космоса и създаването на международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.
Отборите победители в българското издание на DefInSpace 2022 ще имат възможността да представляват страната ни в Париж на международния финал на 28 юни 2022 г.
Голямата награда е пътуване до космодрума във Френска Гвиана и наблюдение на изстрелването на сателит.


DefInSpace 2022 е първото международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността. Иницииран е от Френското космическо командване (Commandement de l'Espace) и организиран от френския аерокосмически клъстер „Aerospace Valley“ през 2021 г.
Организатори са Офисът за трансфер на аерокосмически технологии “РИСК – СПЕЙС - ТРАНСФЕР“ и Българската академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България, с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация „Хемус - 95“.
На откриването на 3 юни, петък, от 14.00 ч участниците ще бъдат приветствани от Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната, Н.Пр. Флоранс Робин, посланик на Р Франция в България, проф. Стефан Хаджитодоров, член-кореспондент, заместник-председател на Българска академия на науките. Резултатите ще бъдат представени на 4 юни 2022 г., събота, от 15.00 ч в зала „България“.