За официалната церемония в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"  пристигнаха посланикът на Република Италия в България Н. Пр. Джузепина Дзара, почетният консул на Република Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и зам.-областният управител на Пловдив Николай Василев.
Тържественото събитие откри ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която приветства гостите и акцентира върху приноса на Маестро Георги Атанасов за развитието на българската музика в началото на 20 в. Според проф. Шекерджиева АМТИИ е мястото, където паметта за големите български музиканти се пази с почит и уважение и пловдивчанинът Маестро Георги Атанасов е един от тях. Именуването на зала в библиотеката на Академията на негово име е послание към студентите да получават своите знания в среда на уважение и пиетет към големите творци, допълни  ректорът.                                                                          
Посланикът на Република Италия Н. Пр. Джузепина Дзара от своя страна отбеляза, че посвещаването на зала в библиотеката на АМТИИ на името на големия композитор и откриването на възпоменателна плоча са събития, които изразяват по най-добър начин културните връзки между Италия и България. Г-жа Дзара напомни, че роденият в Пловдив композитор е италиански възпитаник и ученик на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро, която завършва с титлата „маестро ди музика“.
От името на инициатора - генералния консул на Р България в Милано Таня Димитрова, приветствие поднесе зам.-областният управител Николай Василев. Той бе упълномощен от нея да прочете думите и, в които консулът ни в Милано благодари на ръководството на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ за прегърнатата идея, тъй като територията на висшето училище по изкуствата в Пловдив е най-подходящото място за памет към бележития композитор.
Кратко слово за живота и дейността на Маестро Георги Атанасов изнесе докторът на АМТИИ  Радостина  Каражеляскова. Тя акцентира върху изследвания, които недвусмислено доказват, че идеята за написването на първата му операта „Борислав“ се е родила в Пловдив и градът е имал изключително значение за творческия живот на композитора.
Възпитаникът на АМТИИ Йордан Иванов изпълни ария на Борислав от едноименната опера под съпровода на Елвира Матева, след което ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева и Н.Пр. Джузепина Дзара заедно откриха плочата в новоименуваната зала „Маестро Георги Атанасов“.      
Празникът продължи с кратък коктейл за преподаватели, студенти и гости на събитието.