Елементи от раннохристиянска литургия на старогръцки език ще видят посетителите на Епископската базилика на Филипопол в неделя от 14 ч. Събитието е част от програмата на фестивала "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" и ще бъде представено от сдружението за исторически възстановки "Мос Майорум Улпие Сердице". Възстановчиците от София ще разяснят ритуала на присъстващите посетители. Входът е със  заплащане на стандартната посетителска такса за обекта.

Тридневният фестивал за поредна година преминава при огромен интерес, а парк Лаута се превърна в арена на епични битки и демонстрации, в които  армии от различни епохи в историята на града разиграват зрелищни боеве и мерят сили и в стрелбата с лък.

В средновековните лагери Античност”, „Ранно Средновековие”, „Късно Средновековие” и занаятчийските работилници, публиката с интерес наблюдава как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Над  150 са възстановчиците, участващи във фестивала, пристигнали  от цяла България, Унгария, Румъния и Франция и Украйна.

Фестивалът бе открит в петък с мащабно шествие на участниците от пл. "Централен" до Римския стадион, каквато е традицията от предишните издания.  Там бе представен спектакъл с участието на финалистите от „България търси талант” група „Фрея”, гладиатори и рицари, Ера балет и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, които изпълниха спектакъл с антична поезия.

"Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" откри официално заместник-кметът Пламен Панов, а от името на организаторите приветствие към публиката и участниците отправи Рангел Матански.

„Щастлив съм да открия този фестивал. Виждам как той се развива през годините, започна през 2019, когато Пловдив беше Европейска столица на културата и вече трета година след това е неразделна част от културния календар на града. Община Пловдив подкрепя фестивала, защото той има огромен капацитет, прави едни от най-големите възстановки, образова децата и защото както е важно да показваме прекрасната ни археология, така е важно и да разказваме историята на хората – как те са живели, какви са традициите, бита и войнските способности на нашите предци“, каза заместник-кметът Пламен Панов и поздрави организаторите на тяхната отдаденост.

„Градът ни, освен археология и стари сгради , са и хората.  Градът ни – това сме ние. И аз съм сигурен, че България и Пловдив ще пребъдат! И всичко, което виждате тук, и ще видите в трите дни е закодирано в  нашите гени. В нашите вени тече кръв, която е древна и силна “, каза Рангел Матански. 

Лагерите в неделя в парк „Лаута“ са отворени от 10 до 14 часа.  Входът е свободен. "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се финансира от община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.