Екипи на „Градини и паркове“ ще оформят тази неделя короните на дърветата по бул. „Руски“ в западната част на отсечката от ул. „Гладстон“ до кръговото кръстовище при Централна гара. Това става след пълно фитосанитарно обследване на дърветата от експертна комисия.
„С оформяне на короните ще олекотим дърветата, така че да се намали вероятността от инциденти, които да застрашат безопасността на хора, автомобили и инфраструктура. Ще отстраним много сухи клони, които има риск да паднат и нанесат щети“, коментира директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.
Той изтъкна, че всички намеси по „Руски“ се правят с изключително внимание, тъй като булевардът е паметник на градинско–парковото изкуство. Оформен през 1929 г. като една от основните пътни артерии на Пловдив, през пролетта на 1931 г. там са засадени 600 чинара.
Според експерти с дългогодишен опит в общинското предприятие част от 90-годишните чинари не са в добро състояние. Сред причините за това са както интензивният автомобилен трафик, така и последният голям пътен ремонт на булеварда, който е нанесъл щети върху кореновата система на дърветата.
„Над 100-годишните чинари по ул. „Иван Вазов“ са в много по-добро състояние в сравнение с тези по „Руски“, тъй като по емблематичната пловдивска улица досега не е имало сериозни интервенции“, каза Козарев.   
Той допълни, че работата по „Руски“ ще започне рано сутринта в неделния ден и се предвижда да приключи в ранните следобедни часове, тъй като по това време трафикът не е толкова интензивен като в делниците.
От ОП „Организация и контрол на транспорта“ подготвят временна организация на движението.